De ce nu își dă seama ce am nevoie? Despre dansul relațional și responsabilitatea pentru propriile nevoi

Atunci când conștientizăm că responsabilitatea pentru propria stare de bine ne aparține, putem sparge cercul vicios de învinuri în cuplu și putem începe să găsim soluții pentru îndeplinirea nevoilor personale.

Relația de cuplu e ca un balansoar: schimbarea unui partener provoacă, nemijlocit, schimbarea celuilalt.

Citiți și  Ce efect au frații/surorile asupra sănătății și fericirii noastre de după 50 de ani

Cel mai frecvent femeile sunt cele care recunosc că suferă și caută să redreseze, reanime și reînvie relația de cuplu. Ele povestesc prietenelor, se adresează psihologului, cer și soților să le însoțească în demersul terapiei de cuplu. Nu întotdeauna primesc, însă, receptivitatea lor.

Bărbații au și ei capacitatea de a suferi, doar că recunoașterea că au o problemă în viața personală sau profesională îi așază într-o lumină nu prea bună în societatea în care puterea și curajul sunt ridicate la rang de calități atribuite unui bărbat adevărat. Unii găsesc forță să recunoască că suferă și își doresc o relație de cuplu funcțională în care nevoile ambilor parteneri să fie împlinite.

Citiți și  Cum să nu fiți la dispoziția copiilor și totuși să aveți o relație frumoasă cu aceștia

Cercul vicios

Atunci când ești femeie sau bărbat și suferi în relația de cuplu, e de un real folos să rupi cercul vicios de învinuiri, blamare, comparație, judecată și etichetarea partenerului și să-ți identifici propriile nevoi, să-ți oferi compasiune pentru neîmplinirea lor și să cauți creativ strategii de satisfacerea nevoilor personale – de care ești în cea mai mare parte responsabil. O poți face prin rugăminți sau cerințe clare, pozitive și specifice către tine sau partener.

Când suferința devine cronică e mai dificil să găsești putere și luciditate să-ți oferi compasiune. E mai simplu și bineștiut să învinuiești, să faci responsabil pe partener de toate nenorocirile și necazurile tale. În asemenea momente e potrivit să găsești pe cineva disponibil să-ți ofere empatie (nu simpatie, sfaturi, miluire). Poate fi colega/colegul, prietena/prietenul sau psihologul. Astfel, descărcându-te de emoțiile acumulate și primind ascultare empatică, îți poți restabili puterea de a găsi soluții și modalități de a-ți satisface propriile nevoi.

Citiți și  Cum să vă umpleți timpul când aveți peste 60 de ani și vă simțiți singur
Citiți și  7 tehnici psihologice prin care să țineți sub control panica legată de coronavirus

Suntem responsabili pentru propria stare de bine

E semnificativ să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru propria noastră fericire, pentru buna noastră funcționare și să ne stabilim un plan de vindecare, armonizare și, ulterior, optimizare. Avem libertatea de a nu mai fi dependenți de ceilalți, iar această libertate o putem câștiga prin a ne împlini nevoile noastre proprii. Știu că uneori e mai dificil să conștientizăm acest lucru și credem că ceilalți sunt datori să le ghicească și să le împlinească. Dar, prin conștientizare, efort și implicare deplină în a ne aduce stare de bine, putem ieși din suferință.

În final, așa cum menționasem la început, schimbarea ta poate aduce schimbare și la celălat. Te vindeci, te armonizezi pe tine, știi să te respecți prin grijă pentru nevoile tale, oferi respect și grijă și pentru celălalt. Astfel, realația cu partenerul se redresează și devine o relație de acceptare, apreciere și dezvoltare.

Citiți și  Mi-am pierdut partenerul și singurătatea e copleșitoare. Ce mă fac?
Citiți și  De ce în viața mea nu am avut șansa să fiu iubită cu adevărat?

Articol realizat în parteneriat cu

Școala pentru cuplu

scoalapentrucuplu.ro

Lucia Maxim
Lucia Maximhttps://scoalapentrucuplu.ro/
Psiholog, trainer & coach NLP. Terapeut de cuplu în formare, pasionată de acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite