Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

5 sfaturi pentru a folosi în siguranță Facebook

Pe Facebook ne amuzăm, ne informăm și simțim că suntem mai aproape de alte suflete. Dar nu toată lumea e așa de bine intenționată ca noi. Unii oameni lipsiți de orice scrupule sunt în stare să spună orice pentru a profita de noi. Haideți să vedem cum paza bună trece primejdia rea pe internet.

Noi am crescut în alte vremuri, în multe privințe mai simple. Nu existau telefoane mobile, internet sau rețele de socializare. Astfel că viața ne-a pregătit pentru altfel de pericole – mai puțin pentru cele virtuale.

În seria ” 50+ Pericole pe internet” ne propunem să identificăm cele mai comune pericole cu care se confruntă persoanele trecute de 50 de ani pe internet și să vedem cum să ne protejăm de ele.

***

Mare invenție, acest Facebook. Când intrăm pe Facebook, ne așteptăm să vedem ce poze au mai pus cunoscuții noștri, să vorbim cu apropiații sau poate să adăugăm noi înșine câte o poză. Dar nu prea ne așteptăm ca aceste lucruri pe care noi le facem publice pe Facebook să fie folosite cu rea intenție de alții.

Noi suntem oameni trecuți prin viață, căliți în situații grele și care își știu de binele lor. Dar haideți să vedem și câteva sfaturi prin care să ne protejăm și să ne asigurăm că nu vom fi păcăliți pe rețelele de socializare.

Poate fi măgulitor când un străin vrea să fie prieten virtual cu noi. Și poate ne dorim să avem în listă cât mai multe persoane. Ei bine, să acceptați o cerere de prietenie de la un străin e un prim semn de slăbiciune. Sigur, e posibil să fie persoane inofensive. Dar chiar și așa – ce rost are să riscați?

Cei din lista dumneavoastră pot vedea tot ce puneți pe Facebook, inclusiv detalii ale profilului dumneavoastră: ce alți prieteni aveți, poate ce rude aveți, câteva lucruri despre viața dumneavoastră – unde lucrați, unde locuiți – și multe alte elemente care, la prima vedere, sunt benigne. Dar gândiți-vă că ele fac parte dintr-un întreg mai mare și o persoană rău intenționată se poate folosi chiar și de cele mai neseminificative detalii pentru a ne manipula – spre exemplu, pentru a se preface că ne cunoaște.

Citiți și  4 muzee deosebite pe care le putem vizita online

În plus, în spatele potențialului prieten poate să fie de fapt o total altă persoană. Poate primiți o cerere de la o doamnă în vărstă care în poză pare tare cumsecade. Dar ne punem vreun pic problema că poate nu e un cont real? Prea puțin. Și exact pe asta mizează și persoanele rău intenționate.

2
Aveți grijă la fotografiile pe care le puneți

Din când în când ne place să împărtășim cu prietenii câte o poză cu noi. Frumos, nu?

Ei bine, aveți mare grijă ce alte lucruri din jurul dumneavoastră se mai văd în poza respectivă. E posibil ca, fără să vă dați seama, poza să prindă într-un colț un obiect de valoare care poate să atragă atenția hoților.

Sau poate în fotografie surprindeți un element recognoscibil care face mult mai ușoară identificarea locului în care stați – o clădire cunoscută, un parc etc. Nu este deloc în regulă ca adresa dumneavoastră să ajungă pe Facebook.

Ideal ar fi să nu puneți poze cu dumneavoastră în care purtați bijuterii sau lucruri de valoare. Chiar dacă vă mândriți cu situația dumneavoastră materială, câștigată prin muncă, o persoană răuvoitoare ar putea să vă ia în vizor.

În plus, încercați să nu puneți poze din vacanță chiar în perioada în care sunteți plecați. Corelată cu o fotografie mai veche din care se poate deduce că aveți o situație bună, pentru un hoț ea poate deveni un pont bun.

3
Faceți ca profilul dumneavoastră de Facebook să fie privat

Facebook-ul are mai multe opțiuni de securitate prin care detaiile paginii noastre să nu fie publice, adică vizibile de oricine – ci doar de cei din lista de prieteni.

Citiți și  Cum suntem prostiți pe internet: 5 indicii pentru a identifica paginile cu concursuri FALSE

Vorbiți cu copiii dumneavoastră sau cu nepoții mai pricepuți și rugați-i să vă activeze opțiunile respective, prin care profilul dumneavoastră de Facebook să fie privat – sau măcar să vă explice cum. Puteți căuta și dumneavoastră pe internet cum se face acest lucru. Găsiți detalii aici.

Citiți și  Cum suntem prostiți pe internet: 5 indicii pentru a identifica paginile cu concursuri FALSE

4
Nu intrați în vorbă cu persoane pe care nu le cunoașteți

Când erau copiii noștri mici, le spuneam: „nu vorbiți cu străinii!”. Acum e rândul nostru să respectăm această regulă. Mai ales că „străinii” din ziua de azi sunt pe internet și sunt mult mai perfizi.

Cele mai comune strategii prin care unii străini încearcă să ne prostească și să ne ceară bani sunt poveștile grele de viață, la care e greu să nu fii sensibilizat. Poate primiți mesaj pe Facebook de la o mamă aflată în dificultate care are nevoie de bani pentru copii. Sau poate vă scrie cu disperare o persoană bolnavă care vrea bani pentru tratament.

Dacă poveștile sunt reale, e o mare durere. Totuși, să ne gândim că persoanele aflate în astfel de situații cel mai probabil nu procedează așa – nu contactează la întâmplare oameni pe Facebook. Nu subestimați lipsa de scrupule a unora; ei sunt în stare să spună absolut orice pentru a ne sensibiliza și a ne convinge să le trimitem bani.

În plus, nu aveți încredere în cineva care pare că vă cunoaște. De exemplu care pretinde că e rudă îndepărtată. Regula e simplă: dacă dumneavoastră nu îl cunoașteți, este un străin, oricât de rudă ar fi.

Bineînțeles, recomandarea noastră este să nu răspundeți la absolut niciun mesaj privat pe Facebook care vine de la o persoană necunoscută. Chiar dacă vine cu o poveste dureroasă, cel mai bine ar fi să ignorați – sau cel puțin să verificați temeinic dacă povestea e adevărată. Și cu asta ajungem la următorul nostru punct.

Citiți și  Cum ne descurcăm pe internet dacă nu cunoaștem bine limba engleză

5
Verificați cazurile persoanelor care cer donații în bani pentru situații dificile

Acesta e un lucru foarte sensibil. Așa cum spuneam și anterior, este greu să nu fim marcați de situațiile grele în care se află unele persoane. Să ajutăm și să donăm sunt fapte nobile.

Sfatul nostru este ca atunci când vi se întâmplă să vedeți un astfel de caz pe Facebook și ați vrea să contribuiți, verificați cât puteți de bine povestea:

  • Vedeți dacă persoana în cauză arată publicului vreo dovadă – un document sau o poză – care să ateste situația dificilă;
  • Citiți comentariile și vedeți dacă sunt și alte persoane care confirmă situația sau care au donat și ele;
  • Căutați pe internet numele persoanei respective – poate există vreun articol pe un site despre situația respectivă, care să o confirme;
  • Eventual, rugați fiii sau fiicele să se uite puțin peste respectivul apel la ajutor – ei poate au un ochi mai bun la a identifica veridicitatea.
Citiți și  4 muzee deosebite pe care le putem vizita online

Dacă nu ar fi fost deja cazuri de persoane înșelate de cereri de donație false pe Facebook, nu am fi scris acest punct. E bine să ajutăm atât cât putem. Dar din păcate există și o minoritate de oameni fără Dumnezeu pentru care nimic nu e prea josnic.

***

Probabil că majoritatea celor de pe Facebook sunt oameni în regulă. Totuși, nu subestimați prezența persoanelor răuvoitoare printre noi. Și nici creativitatea lor sau josniciile la care sunt în stare să se dedea. Chiar dacă ce scriem noi pe Facebook poate părea irelevant, se pot face multe legături și imaginea de ansamblu poate furniza detalii neașteptate despre noi.

Așadar fiți prudenți pe Facebook. Paza bună trece primejdia rea și pe internet.

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite