Ep. 1 – Ce este și unde duce siguranța financiară?

Siguranța financiară vă va aduce acea pace în suflet pe care, probabil, ați căutat-o dintotdeauna, care va face posibil să vă bucurați de viață și să nu vă preocupe viitorul.

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

Încercați să vă amintiți de timpul în care făceați școala de șoferi.

Cel mai probabil a fost perioadă stresantă pentru dumneavoastră, în care încercați să faceți față situației neobișnuite în care vă aflați. Trebuia să învățați o carte destul de groasă, cu reguli și legi de circulație rutieră, care păreau destul de logice, care aveau o vagă legătură cu regulile învățate în familie și la școală, legate de circulația ca pieton.

Când vă aflați cu mașina în trafic, cu instructorul lângă dumneavoastră, era un stres continuu, pentru că trebuia să vă concentrați simultan să controlați mașina, să priviți la traficul din jur și la indicatoarele rutiere, care păreau să fie peste tot. Apoi a venit examenul de șofer, cu stresul dus la maxim. Poate ați luat carnetul din prima, poate a trebuit să dați examen de mai multe ori.

De ce e nevoie de un efort atât de mare pentru a putea conduce o mașină? Pentru că trebuie să fiți în siguranță, dar trebuie, în același timp, ca ceilalți participanți la trafic să fie în siguranță, în marea înghesuială din orașe. Trebuie să cunoașteți regulile de circulație, legile, să stăpâniți comenzile mașinii și să vă concentrați să ajungeți la destinație, în așa fel încât să nu produceți accidente.

Pare extrem de complicat, și este într-o oarecare măsură, dar după ce ați absolvit școala și ați căpătat experiență timp de câteva luni, ați văzut că lucrurile încep să intre în normal. Nivelul de stres a scăzut treptat, iar când ați mers la drum lung, aproape că pentru dumneavoastră, condusul mașinii a devenit o activitate relaxantă, mai ales când drumurile nu erau aglomerate.

Condusul mașinii vs. finanțele personale

Cu finanțele personale și gestionarea banilor, lucrurile nu au fost atât de grele. Ca orice copil, care este atent la ce fac părinții și încearcă să învețe natural un comportament, v-ați însușit modul în care se gestionau banii în familie, bine sau rău. Poate ați învățat de la mama sau de la tata câteva reguli de economisire sau cum să faci cumpărături eficiente. E posibil să fi citit, ca adult, ceva articole din acest domeniu, iar atunci când v-ați întemeiat o familie, nevoia v-a obligat să găsiți soluții pentru gestionarea banilor.

Nu știu dacă, în tot acest timp, v-a preocupat siguranța dumneavoastră financiară. Poate nici nu v-ați gândit la ea, sau poate că ați făcut ce trebuia pentru ca finanțele dumneavoastră personale să fie pe linia de plutire. Indiferent de situație, siguranța dumneavoastră financiară depinde de o serie de reguli legate de bani, de legile statului, care influențează modul în care câștigați banii, vă sunt impozitați, modul în care cheltuiți sau donați bani… la fel ca siguranța în trafic.

De aceea, pentru a atinge siguranța financiară, trebuie să știți toate cele de mai sus, și în plus, să învațați modul în care se conduce bugetul familiei, așa cum se conduce o mașină. Dacă nu o faceți, finanțele dumneavoastră se vor comporta la fel cum se comportă un șofer care face școală, dar fără instructor alături de el: este stresat tot timpul, este în pericol de a lovi pe alții sau de a fi lovit de alte mașini și, mai devreme sau mai târziu va face un accident, pentru că nu are toate cunoștințele și experiența necesară pentru a-l evita.

Nu e același lucru

Conducerea finanțelor personale nu e la fel de complicată ca și conducerea unei mașini. Nu trebuie să învățați o carte groasă cu reguli financiare și nu trebuie să cunoașteți cu exactitate, ca la carte, toate legile care vă afectează banii personali. Regulile și legile sunt mai puține, iar dacă le cunoașteți și le respectați, veți putea ajunge să navigați apele finanțelor personale în siguranță. Diferența majoră între cele două domenii este faptul că în finanțele personale e nevoie de o disciplină emoțională, de un autocontrol mult mai puternic decât în condusul unei mașini. Aici e problema majoră cu care se confruntă o bună parte dintre noi și din cauza căreia doar un procent dintre oameni ajung la siguranța financiară.

Ce este siguranța financiară?

Siguranța financiară este acea stare în care nu vă stresați în legătură cu banii. Când ați atins siguranța financiară, știți că lună de lună veți avea bani suficienți pentru nevoile dumneavoastră sau ale familiei. Mai mult, lună de lună veți putea să economisiți bani. Orice proiect ați avea, care depășește rutina din viața de zi cu zi, cum ar fi cumpărarea unei mașini noi sau o vacanță exotică, va putea fi atins, fără a împrumuta bani și fără un efort deosebit. Iar în cazul în care vă va lovi o problemă neprevăzută sau, doamne ferește, o nenorocire, veți avea suficiente rezerve sau veți dispune de mecanisme financiare pentru a face față situației.

Siguranța financiară nu se obține peste noapte, dar este perfect posibilă. E nevoie să cunoașteți regulile jocului financiar și să le respectați. Acest lucru vă va aduce acea pace în suflet pe care, probabil, ați căutat-o dintotdeauna, care va face posibil să vă bucurați de viață și să nu vă preocupe viitorul.

Drumul se află în fața dumneavoastră

Vă propun ca în seria de articole care urmează să descoperiți lucrurile pe care trebuie să le cunoașteți, regulile pe care trebuie să le respectați și pașii pe care trebuie să-i faceți pentru a atinge siguranța financiară. O să încerc să fac această călătorie cât mai agreabilă și mai ușoară și sper ca la finalul ei să dobândiți acele informații care, aplicate, să vă conducă, după un timp, la atingerea siguranței financiare.

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

Reducere 100 RON la Money Days, cel mai mare eveniment de educație financiară din România - 27-28 iunie 2020, online, pe Zoom

Învățați în mod practic, de la cei mai experimentați traineri români, toate soluțiile financiare care funcționează aici în țară, pentru românii de rând.

Introduceți codul comunitatea50+ în formularul de cupon de la coșul de cumpărături pentru 100 RON reducere.

10% reducere în Luca Dezmir Shop cu codul C50P

În Luca Dezmir Shop găsiți cărți pentru a schimba obiceiurile care vă sărăcesc și care vă ajută să vă construiți prosperitate financiară. Membrii Comunității 50 Plus au 10% reducere cu codul C50P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră