Dacă întrebi omul obișnuit, care este dorința cea mai importantă dorință pe care o are, va spune: „Să fiu fericit!”
Este o afirmație atât de generală, încât poți să-ți imaginezi orice. Fiecare are varianta lui de „fericire” și dacă îl pui să detalieze, nu-ți va răspunde imediat, ci va sta pe gânduri, pentru a găsi un răspuns… deoarece fericirea, nu-i așa, e complicată.
Ce ne aduce liniștea și pacea
Chiar dacă nu știm „din prima” ce înseamnă să fim fericiți, putem spune că pacea interioară, liniștea sufletească sunt elemente importante ale stării de fericire. Pentru a fi într-o stare de liniște, de pace, avem nevoie de:
- un acoperiș deasupra capului, o casă în care să nesimțim confortabili
- alimente, medicamente, haine
- timp liber și distracții
Evident, mai sunt elementele de intimitate și socializare:
- un iubit sau o iubită, soț sau soție
- familie
- prieteni
- recunoașterea statutului social
Prima listă se obține cu ajutorul banilor. Lista a doua este întreținută cu bani. Oricum te uiți, din orice unghi, pentru nevoile noastre, foarte bine stabilite de Piramida lui Maslow, trebuie să avem bani pentru a le îndeplini. Nici măcar cei mai îndrăgostiti dintre îndrăgostiți nu pot supraviețui doar din iubire!
Îndatoririle vieții de familie
Cel mai bine simți nevoia de bani pentru a ajunge la liniște sufletească atunci când îți întemeiezi o familie. Dintr-o dată nu mai e vorba doar de tine, ci de altă persoană, persoană pe care o iubești. E nevoie de atenție, dragoste dar și de bani pentru a face persoana iubită să fie fericită alături de tine. Când spun asta mă refer la faptul că trebuie să aveți acoperite, în primul rând, toate nevoile de bază ale Piramidei lui Maslow, altfel nu vă veți putea bucura de relația voastră. Pentru asta, cum am spus, e nevoie de bani.
Lucrurile sunt și mai acute atunci când apare un copil. Copilul este total dependent de părinți. El suferă atunci când părinții sunt incompetenți și nu reușesc să-i asigure măcar nevoile de bază pentru supraviețuire. El suferă atunci când părinții au probleme financiare. Aceasta este o povară suplimentară pe care trebuie să o ducă un părinte.
Povara financiară și pace interioară
Ca soț și mai ales ca părinte, am fost pus în situația de a „pune pe masă o pâine”. Fiind medic stomatolog, nu a fost o problemă pentru mine. Chiar și atunci când soția a născut și a stat acasă după naștere, deci fără o sursă de venit, ne-am descurcat, chiar am putut să punem deoparte ceva bani (nu mulți).
Problema nu era lipsa de bani, ci instabilitatea sursei de venit:
- fiind liber profesionist, nu aveam o sursă de venit sigură
- în perioada descrisă mai sus aveam doar această sursă de venit
Apoi a venit criza economică din 2008. Veniturile de la cabinet mi-au scăzut brusc, aproape peste noapte, cu mai mult de 50%. Aveam ceva rezerve de bani, din care am reușit să completăm pentru necesarul zilnic. Acei bani ne-au ajutat aproape doi ani de zile să fim pe linia de plutire financiară.
A fost o perioadă foarte grea pentru mine. Deși după un timp soția își deschisese o firmă, era la început și abia reușea să-și acopere cheltuielile firmei din încasări.
Starea de instabilitate financiară a fost, pentru mine, un stres continuu. Lucrurile mergeau bine în viața noastră, obișnuiam să spunem că singura noastră problemă era faptul că eram in acea stare de nesiguranță, din punct de vedere al banilor. Atunci am început să caut soluții, moduri alternative de a face bani, atât eu cât și soția.
Anii au trecut. Pe lângă timpul petrecut la cabinet, am început să scriu cărți de educație financiară, bazate pe experiență mea de investitor, care a început în 2001, apoi mi-am deschis firma de educație financiară. Soția a început un alt business, organizând tabere de vară pentru copii și adolescenți și apoi deschizând un afterschool, după ce lucrase câțiva ani ca și colaboratoare la mai multe afterschool-uri din Timișoara, unde organizase diferite cursuri.
Siguranța financiară prin multiple surse de venit
În timp ne-am crescut mai multe surse de venit, lucru care ne-a adus o stabilitate a veniturilor. Deși eram amândoi liber profesioniști, având mai multe surse de venit, nu conta dacă una, sau chiar două surse aveau scăderi de venituri. Mai erau alte surse care ne aduceau bani.
Veniturile noastre se completau unele pe altele. E adevărat, munceam mult, dar suma surselor de venit ne aducea bani peste nivelul nostru de cheltuieli. Acest lucru se datora mai ales managementului cheltuielilor, cu care ne obișnuiserăm din perioada de probleme financiare, de după criza din 2008.
Astfel s-a rezolvat instabilitatea noastră financiară. În acel moment a dispărut ultima problema pe care o aveam, la nivel de familie. Acest lucru ne-a aduse o stare de siguranță financiară și, odată cu ea, pacea financiară.
Un adevăr puțin rostit
Adevărul este că fără multiple surse de venit nu poate apare siguranța financiară. Viața e plină de neprevăzut și de probleme. Atunci când depinzi de o resursă vitală, cum sunt banii, e nevoie de un plan de rezervâ.
Pușcașii marini americani, care luptă de cele mai multe ori in spatele liniilor inamice, fără suport de la trupele proprii, trebuie să-și poarte singuri de grijă, să se bizuie doar pe forțele proprii și pe lucrurile din rucsac. Când e vorba de resurse vitale, ei au o vorbă:
„Two is one, and one is none”
„Două (resurse) sunt de fapt una, iar una inseamnă niciuna.”
Experiența lor le spune că o resursă importantă (mâncare, apă, muniție etc.) poate să se piardă sau să dispară printr-un accident, deci nu vei avea nicio resursă ca să supraviețuiești. Ai nevoie cel puțin de o rezervă, ca să poți ajunge din nou acasă.
La fel și cu sursele de venit, mai ales într-o familie: e nevoie de cel puțin două.
Multiple surse de venit după 50 de ani
Problema surselor de venit după 50 de ani este și mai stringentă. Acest lucru se datorează faptului că puterea de muncă scade cu timpul și, ca atare, e posibil să nu puteți deschide o nouă sursă de venit activă, adică o sursă de venit realizată prin muncă directă.
De aceea, cea mai bună soluție de sursă de venit suplimentară, pentru cei peste 50 de ani, este o sursă de venit pasiv, pentru care nu trebuie să muncești mai mult de o oră pe zi. Exemple de surse de venit pasive sunt:
- dobânda din depozite bancare
- închirierea unei proprietăți imobiliare
- veniturile de la un teren agricol dat în aredă
- veniturile din investiții
- veniturile de la o firmă personală, la care nu muncești mai mult decăț o oră pe zi
- veniturile dintr-o pensie privată
Veniturile pasive sunt un subiect fascinant, care ar trebui să preocupe mai ales persoanele peste 50 de ani. Nu trebuie decât să vă uitați la drama și suferințele multor pensionari din România, care depind doar de o pensie mizeră de la stat, ca să înțelegeți de ce e nevoie de mai multe surse de venit peste 50 de ani, și de necesitatea ca aceste surse de venit să fie, pe cât posibil, pasive.
Dacă ați trecut de 50 de ani, e bine să vă gândiți serios la acest subiect. Soluții existâ, trebuie doar să le căutați și să găsiți cele care vi se potrivesc.