De când înțelegem la ce se pot folosi banii, simțim că avem nevoie de mai mulți bani. Doar dorințele pe care vrem să ni le îndeplinim cu bani se schimbă, de-a lungul anilor. La fel, capacitatea noastra de a obține acei bani, depinde tot de vârstă.
La început, în copilărie, uzităm de arme din arsenalul de șantaj psihologic (rugăminți, smiorcăieli sau chiar crize de isterie). Testăm care dintre membrii familiei sunt mai predispuși la acest șantaj și apăsăm „butoanele” care funcționează la aceștia.
În adolescență încercăm să explicăm logic sau emoțional nevoile noastre, care s-au mărit cu vârsta. De obicei mamele sunt mai sensibile la argumentele romantice („Trebuie să-i iau flori iubitei! Mamă, dă-mi 200 de lei, florile sunt atât de scumpe acum!”), iar tații la cele legate de grupul de prieteni („Tati, nu pot să mă fac de rușine, am nevoie de o geacă nouă, râd prietenii mei de mine.”). Tot la această vârstă ni se sugerează, subtil, că ar fi cazul să începem să ne câștigăm banii prin muncă („Băiete, vrei bani? Ia tunde gazonul din fața casei.”)
Atunci când sunteți pe „propriile picioare”
Apoi trecem la viața adultă, unde lucrurile se schimbă radical: banii pe care îi câștigăm depinde de valoarea pe care o dăm angajatorului sau clientului și de abilitatea noastră de a negocia prețul la care ne vindem. Aceste două elemente sunt cele pe care trebuie să le stăpânim. Vestea bună este că cele două variabile se află sub influența noastră!
Multă lume crede că, odată cu vârsta, este mai greu să obții surse suplimentare de venit. Această afirmație este falsă. Capacitatea noastră de a câștiga mai mulți bani depinde doar de cele două elemente enunțate mai sus. Problema este că de la o anumită vârstă (care e sub 50 de ani), mulți dintre noi nu mai suntem dispuși să învățăm lucruri noi. Aceasta este adevărata piedică ce stă în calea noastră, pentru că pentru a da valoare mai mare angajatorului sau clientului, sau pentru a negocia mai abil, e nevoie de informații noi, care se obțin numai prin învățare.
De asemenea, după o anumită vârstă nu suntem dispuși să facem eforturi suplimentare, de exemplu să muncim ore mai multe, pe criteriul că „suntem mai bătrâni”. Aceasta este o altă piedică in calea obținerii unor venituri suplimentare
Mai jos sunt cinci modalități prin care puteți câștiga mai mulți bani, și după 50 de ani, dacă sunteți dispuși să învățați lucruri noi și să munciți mai mult.
Un al doilea job
Cea mai simplă metodă de a face mai mulți bani este să vă luați un al doilea job. De obicei aceasta înseamnă un sfert sau o jumătate de normă în plus, mai ales dacă actualmente lucrați cu normă incompletă. Explicația e simplă: munciți mai mult, câștigați mai mult.
Unde ați putea găsi al doilea job? Într-un domeniu în care aveți experiență sau într-un domeniu în care nu e nevoie de experiență, dar faceți calificare la locul de muncă. Pentru a găsi asemenea oferte, cel mai simplu, în zilele noastre, este să le cautați pe internet, la site-uri specializate (ejobs.ro sau similare) sau pe site-uri generaliste (olx.ro sau similare).
O altă variantă de „al doilea job” este aceea de a munci de acasă. Puteți da o căutare pe google.com cu cuvintele „oferte de muncă la domiciliu” și veți găsi mii de site-uri și articole pe această temă.
Cereți o mărire de salariu
O altă modalitate ar fi să cereți angajatorului un salariu mai mare. Un motiv ar fi acela că nu ați mai primit o mărire de salariu de ceva ani, deși experiența voastră a crescut, ceea ce înseamnă că prestați o muncă mai bună.
Ca să mergeți la sigur, puteți cere o prelungire a timpului de lucru sau să cereți atribuții suplimentare la locul de muncă. Vă puteți arăta dispus să faceți un curs care să vă îmbunătățească abilitățile la locul de muncă, sau un curs de calificare într-un domeniu adiacent, care să vă mărească domeniul de acțiune în firmă.
Schimbați domeniul de activitate
Poate activați într-un domeniu care la ora actuală este în declin. În acest caz, oricâte eforturi faceți, va fi foarte greu să aveți venituri suplimentare. Probabil e momentul să schimbați domeniul de activitate.
Acest lucru este relativ dificil la o vârstă de peste 50 de ani, dar nu este imposibil. La ora actuală există firme specializate, care oferă cursuri de calificare, o parte dintre cursuri sunt oferite cu discount major sau chiar gratuit, prin programe de educație sponsorizate de stat.
Cum am spus anterior, totul depinde de dispoziția dumneavoastră de a invăța lucruri noi, după 50 de ani.
Schimbați cadranul banilor
Dacă sunteți angajat la o firmă și ați ajuns, la 50 de ani sau mai mult, să aveți o experiență largă, puteți să vă gândiți să deveniți liber profesionist în domeniul în care activați. Nu toate activitățile se pretează la această trecere, dar multe joburi o permit. În acest fel, veți rămâne cu toți banii pe care îi primiți de la clienți și veți avea posibilitatea să vă scădeți o parte dintre cheltuielile personale, înainte de impozitare (de exemplu cheltuieli cu comunicațiile, o parte din cheltuielile cu mașina și combustibilul acesteia, etc.)
Personal știu o seamă de oameni care au trecut cu succes de la a fi angajat la a fi liber profesionist, atunci când activau în domenii ca programare, consultanță, în vânzări etc. De asemenea, știu oameni care și-au deschis o mică afacere, în timp ce lucrau ca angajat, iar când afacerea le-a adus suficienți bani, au renunțat la a fi angajați și s-au dedicat în întregime afacerii lor.
Începeți să investiți
Puteți fi angajat și în acelasi timp să fiți mic investitor. Cele două surse de venit se completează perfect, atâta timp cât aveți bani sau resurse (de exemplu, o proprietate imobiliară) care să producă alti bani.
Investițiile pot fi riscante, dar nu toate investițiile sunt riscante. Există investiții cu risc zero (depozitele bancare, titlurile de stat) și investiții cu risc redus (investițiile în fonduri de investiții conservative, de risc scăzut). Pentru a vă informa despre aceste tipuri de investiții, puteți citi blogul meu, milionarulmioritic.com sau alte bloguri de educație financiară din România sau din lume.
Ce efort suplimentar sunteți dispus să faceți?
Pentru a face bani mai mulți, e nevoie de un efort suplimentar, fie că acest lucru înseamnă să învățați un lucru nou, fie că e nevoie de un timp suplimentar de lucru. Depinde de fiecare dintre noi să cântărim dacă efortul suplimentar merită sau dacă vom continua să trăim cu nivelul de câștig financiar pe care îl avem în acest moment, fie că e vorba de salariu sau de pensie.