Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

7 pași eficienți prin care putem avea relații armonioase cu ceilalți mai târziu în viață

Nevoia de a avea prieteni și o viață socială activă se naște în copilărie și persistă întreaga viață, chiar dacă la un moment dat este înlocuită de alte priorități. Acum că timpul pare să aibă prea multă răbdare cu dumneavoastră, după ani întregi pe care i-ați dedicat întru totul familiei și copiilor, vă puteți bucura din nou de prietenii care să vă aducă bucurie, acceptare, afecțiune și experiențe frumoase. Iată cum!

În adolescență, credem că prietenii adevărați vor rămâne alături de noi toată viața. Apoi intervin pe rând distanța, cariera, căsnicia și copiii, prietenii noștri dispărând din cotidian ca prin farmec. Nu le resimțim atât de puternic lipsa până nu ne retragem din activitate și singurătatea începe să-și facă tot mai mult loc în ceea ce a fost, odinioară, viața noastră plină și activă.

Vestea minunată este că puteți să vă faceți prieteni noi mai târziu în viață și vă puteți bucura de aceste relații în toată plenitudinea bucuriilor pe care le oferă, chiar dacă vi se pare dificil sau chiar imposibil.

Iată câțiva primi pași care să vă inspire în a vă trăi anii frumos, îndeplinindu-vă nevoia de socializare și relații interumane armonioase.

Cel mai dificil pas în a ieși din cercul vicios al singurătății este să acceptați că vă aflați în această situație. Este posibil să susțineți că vă este bine așa cum sunteți, că nu aveți nevoie de nimeni să aducă bucurii noi, deoarece mereu v-ați fost suficient/ă și oricum ați trecut prin prea multe experiențe dificile pentru a mai avea încredere în oameni.

Acestea nu sunt altceva decât piedici în calea îmbogățirii restului vieții cu trăiri frumoase, experiențe unice și satisfacții la care este normal să tânjiți. Dorința de a avea relații strânse cu cei din jur rămâne în ființa noastră, chiar și când decidem să o ignorăm. Realizați că sunteți singur/ă și acceptați că aveți nevoie de prieteni – doar cu această convingere vă puteți deschide cu adevărat către noi prietenii.

Citiți și  Copiii vă evită? 5 semne că îi îndepărtați fără să vă dați seama

2
Găsiți profilul prietenilor potriviți

Următorul pas este să identificați profilul prietenilor compatibili cu nevoile și așteptările dumneavoastră. Doar așa puteți să evaluați efortul pe care merită să-l depuneți în a ajuta aceste relații de prietenie să crească. Luați în calcul tipul de personalitate cu care știți că rezonați, pasiunile și preocupările comune, cercurile în care vă interesează să activați și alte lucruri esențiale care v-ar putea închega legătura de prietenie. Odată ce aveți acest profil în minte, vă este mai ușor apoi să selectați persoanele de care vă puteți apropia în anumite circumstanțe.

3
Renunțați la stigmatele sociale

Stigmatele sociale sunt unul dintre motivele majore care împiedică adulții maturi să-și mai facă prieteni după vârsta de 50 de ani. O mentalitate de tipul “Este necuviincios să mai petreci sau să pleci undeva în gașcă la vârsta asta” vă poate aresta propriu-zis la domiciliu, iar ideea că este rușinos să vă expuneți în public ca fiind o persoană singură, ce poate părea “disperată’,  cu siguranță nu vă ajută cu nimic.

Când aceste gânduri vă împiedică să ieșiți în lume cu deschidere și curaj, gândiți-vă că la nivel global sunt miliarde de oameni care caută același lucru ca dumneavoastră și care ar da orice să vă petreceți timpul împreună.

4
Spargeți gheața socializării

Nu toți oamenii au curajul de a iniția discuții cu alte persoane necunoscute, motiv pentru care este foarte important să vă exersați abilitatea de a sparge gheața în situații care vă permit socializarea.

Oriunde mergeți, de la plimbarea de dimineață până la cumpărăturile banale la supermarket, păstrați zâmbetul pe chip și începeți conversații de curtoazie. O atitudine pozitivă și caldă este foarte atrăgătoare și deschide întotdeauna poarta unei noi prietenii. În timp, veți găsi persoane cu care rezonați și puteți dezvolta o relație de prietenie.

Citiți și  4 pași simpli pentru a vă bucura de ieșitul la întâlniri când aveți peste 50 de ani

5
Căutați oportunități de socializare

De multe ori, prieteniile nu se nasc la voia întâmplării, în drum spre poștă sau în autobuz. Ele au nevoie de contexte favorabile. Din acest motiv, este important să vă expuneți acestor oportunități cât mai des posibil.

Citiți și  Copiii vă evită? 5 semne că îi îndepărtați fără să vă dați seama

Fie că alegeți să plecați într-o excursie adresată grupului de vârstă în care vă încadrați, fie că participați cât mai des la petreceri organizate pentru o categorie de public matur, important este să faceți un prim pas și să dați o șansă acestor experiențe benefice. Există o mare diversitate de cursuri la care vă puteți înscrie, atât pentru a vă îmbogăți cunoștințele în domenii care vă atrag, cât și pentru a cunoaște persoane cu interese similare.

Înscrieți-vă în comunități online compatibile cu pasiunile dumneavoastră. Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare Pew din SUA ne arată că, în 2019, aproximativ 69% din adulții americani cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani sunt foarte activi în Social Media, față de doar 4% dintre aceștia în anul 2005. Același fenomen se întâmplă cu siguranță și în țara noastră, ceea ce înseamnă că mediul online a devenit un mediu extrem de prolific în a găsi prieteni după vârsta de 50 de ani.

Pentru inspirație și acces ușor la toate cele de mai sus, va invităm să vizitați activitățile puse la dispozitie de Comunitatea 50 Plus.

Citiți și  Aveți regrete legate de relația cu copilul? Regretați ce NU ați făcut, nu ce ați făcut

6
Faceți voluntariat

Voluntariatul nu este benefic doar pentru conștiință și nu aduce doar sentimente de împlinire de a face lucruri cu sens în viață. Această activitate vă aduce aproape de oameni care îmbrățișează o misiune similară și valori asemănătoare cu ale dumneavoastră.

7
Fiți consecvent/ă

Ca orice alt tip de relație, prieteniile au nevoie de eforturi susținute de ambele părți pentru a fi menținute. Așadar, dacă vreți să vă faceți prieteni noi și ei să vă rămână alături, este esențial să depuneți un efort conștient în acest sens.

Găzduiți acasă seri de jocuri de societate, organizați ieșiri regulate în oraș, nu uitați să dați câte un telefon de curtoazie o dată la câteva zile sau oferiți-vă ajutorul în situații punctuale. Rețineți că prieteniile au nevoie de consecvență pentru a înflori – un studiu derulat de Universitatea din Kansas a descoperit că două persoane au nevoie să petreacă 90 de ore împreună pentru a se împrieteni și minimum 200 de ore pentru a se considera prieteni apropiați.

Citiți și  Cum să nu fiți la dispoziția copiilor și totuși să aveți o relație frumoasă cu aceștia

Cercetătorii mai spun că toate resursele de energie și timp investite în prietenii armonioase se asociază, în timp, cu o sănătate mai bună, dar și cu mai multă fericire și bunăstare mai târziu în viață.

Dumneavoastră cum vedeți o relație de prietenie armonioasă și care credeți ca este cea mai bună cale de a începe și a menține o prietenie? Împărtășiți-ne cele mai importante sfaturi din propria experiență și inspirați ceilalți membri ai Comunității 50 Plus să își facă prieteni de calitate!
Sursa de inspirație:bestlifeonline.com
Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite