Se apropie cu paşi repezi timpul când vom putea din nou călători. Pentru cei mai puţin atinşi de criză, se simte în aer un freamăt, apare dorul de ducă, nerăbdarea de a pleca la drum. Unii vor merge în alte ţări, poate au rezervări făcute mai demult, alţii în ţară, pe diferite trasee. Pentru toţi, însă, pregătirea plecării este esenţială. Din experienţa ultimilor ani, am schiţat aici 7 ponturi pentru o vacanţă reuşită.
1Verificaţi prognoza meteo din cel puţin 2 surse
Condiţiile meteorologice sunt cruciale într-o vacanţă! Este foarte neplăcut să ajungi într-un loc şi, în loc să te plimbi, să explorezi, să te bucuri de peisaj, să trebuiască să staţi în camera de cazare sau la restaurantul pensiunii/hotelului din cauza ploii.
Înainte de fiecare călătorie e bine să verificăm din timp prognoza meteo din cel puţin 2 surse, ca să fim siguri că în perioada când mergem vremea va ţine cu noi. Uneori, văzând prognoza meteo din timp în detaliu, am decalat cu 1 zi sau două, funcţie şi de posibilităţi, ca să prindem perioada cea mai favorabilă.
2Bugetaţi realist călătoria
Întotdeauna poate exista o doză de neprevăzut, aşa că trebuie să aveţi o rezervă financiară. În caz că ceva neplăcut se întâmplă să puteţi ieşi din încurcătură. Pe vremuri se spunea: când pleci în vacanţă, ia-ţi jumătate din hainele planificate şi dublu bani. Nu trebuie neapărat să-i cheltuiţi, dar este pentru asigurarea dumneavoastră, astfel încât să fiţi liniştiţi şi să vă puteţi bucura.
Nu lipsit de importanţă este un detaliu: e bine să aveţi şi cash şi card. Anul trecut în Bulgaria, noi era să murim de foame într-o zonă montană, pentru că acceptau numai cash, iar noi aveam doar card bancar.
3Pregătiţi maşina pentru drum
Înainte de fiecare ieşire, chiar şi dacă este o excursie de o zi, noi facem câteva verificări sumare la maşină, ca să nu avem surprize: avem roată de rezervă şi tot ce trebuie dacă am avea o pană? Presiunea la roţi e OK? Ştergătoarele funcţionează bine? Avem taxă de drum plătită? Avem RCA valabil şi ITP în termen? Dacă plecaţi pentru mai multe zile n-ar strica să o duceţi la „doctor”, să arunce un ochi un specialist asupra stării generale.
Sigur, acest punct şi celelalte legate de maşină nu se aplică dacă mergeţi cu trenul sau avionul, dar se pot adapta.
4Planificaţi traseul şi punctele de vizitat
Noi, de obicei, folosim hărţi online pentru calculul lungimii traseului, funcţie de care ne stabilim necesarul de benzină, pentru bugetare. Căutăm inclusiv articole despre starea drumurilor pe care vom merge, ca să nu ne trezim cum am păţit-o de câteva ori, când am întâlnit drumuri în lucru care ne-au întârziat foarte mult.
Când mergem în alte ţări, descarc de pe internet harta locaţiilor în care vom ajunge, ca să ne putem orienta dacă ne lasă GPS-ul. E importantă şi o mică documentare despre obiectivele pe care le avem în plan. Cum se ajunge la ele de la locul cazării, cât costă intrările, ce program au.
5Anticipaţi locurile pentru luat masa pe traseu
În afara surprizei că anumite locaţii acceptă doar cash sau doar card, există situaţia neplăcută când, pe o lungime mare de drum parcurs, să nu găsiţi o locaţie decentă pentru luat masa. Odată cu studierea traseului, se poate face şi o anticipare, o căutare online asupra variantelor de mâncat. Funcţie de asta se poate coordona ajungerea la diferite puncte pe traseu, eventual se pot face anumite devieri necesare. De regulă, maşina merge continuu 2-3 ore, apoi este nevoie de pauză şi e bine ca pauzele să fie utile în acelaşi timp şi pentru noi.
6Atenţie la detalii
Bagajele pe care le luaţi la drum trebuie să conţină strictul necesar. Umplerea maşinii cu haine sau lucruri nefolositoare ocupă spaţiu inutil. Pe de altă parte, unii au instituit o regulă de a lăsa permanent la maşină o serie de lucruri, chiar dacă au şi acasă. Astfel, acestea nu pot fi uitate acasă, pentru că stau mereu în portbaj, cum ar fi umbrela, o geacă, o pereche de papuci, un tirbuşon, şerveţele.
La capitolul detalii, e bine de avut în călătorii câteva medicamente de bază, un prelungitor (ni s-a întâmplat ca la o pensiune să existe disponibilă în cameră o singură priză!), o baterie externă pentru telefon, pentru orice eventualitate. Nu uitaţi de aparatul foto, de încărcătoare.
7Atitudinea e totul
Nu uitaţi de voia bună. Lăsaţi acasă toate încordările, eliberaţi-vă de stres, priviţi cu detaşare şi optimism, zâmbiţi. Bucuraţi-vă de fiecare clipă!
Un detaliu este şi cel legat de muzică. Înaintea fiecărei plecări, fac un playlist pe care îl las să curgă în maşină, pentru că pot fi zone unde să nu existe semnal la radio şi, oricum, muzica bună aduce întotdeauna atitudinea potrivită.
Drum bun!