Pe 9 mai se sărbătorește dobândirea Independenței de Stat a României din 1877 și prima recunoaștere a țării noastre ca stat suveran pe harta lumii.
Este un moment istoric în care s-a născut România, așa cum o știm noi azi. A fost, desigur, marcat de victorii (alipirea bogatei Dobrogea), dar și pierderi ireparabile (pierderea Cahul, Ismail și Bolgrad).
La acea vreme, personalități istorice erau în plină activitate, precum Mihail Kogălniceanu, regele Carol I, Mihai Eminescu etc. Scena politică era plină de fervoare, iar dorința de afirmare a noastră, ca națiune, prindea avânt.
Și cum istoria a fost mereu un motiv prezent în cinematografia noastră, cine nu își amintește de cunoscutul serial “Războiul independenței” din 1977. Acesta surprinde patosul vremii și readuce în realitate vremurile acelea într-un mod autentic. Se remarcă prin actorii, costumele și decorurile care au necesitat foarte multă muncă și dorință de a face o peliculă de calitate.
Remarcăm pe: George Constantin ca Mihail Kogălniceanu, Amza Pellea ca Gral. Alexandru Cernat, Mircea Albulescu ca Col. Mihail Cerchez, Sebastian Papaiani ca Peneș, Octavian Cotescu ca Alec, Alexandru Repan ca Gral. dr. Carol Davilla, Florin Piersic, Dem Rădulescu și mulți alți mari actori pe care ne este drag să îi revedem.
Provocarea vremii era ca producția să treacă de cenzură netrunchiată. Sergiu Nicolaescu povestește în scrierile sale că, în afară de tăierea scenelor în care apărea prea mult regele, cadrele au rămas așa cum le-a dorit regizorul.
Așadar, vă invităm să revedeți acest serial amplu, împărțit în 7 părți, ca să rememorăm o filă de istorie a neamului.
Nu uitați că pentru a vizualiza pe tot ecranul calculatorului trebuie să faceți dublu-click pe film.
Ep. 1 – Deșteptarea României
Ep. 2 – Trecerea Dunării
Ep. 3 – Tricolor pe Grivița
Ep. 4 – Epopeea sanitarilor
Ep. 5 – Asalt la Rahova
Ep. 6 – Căderea Plevnei
Ep. 7 – Victoria