Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

Mereu amânăm să facem aceste 3 treburi. Acum e momentul!

Avem o casă organizată, dar sunt câteva locuri în care mereu amânăm să facem ordine. Iată de 3 idei de "treburi" de organizare de care ne putem apuca atunci când avem mai mult timp liber.

Dacă se întâmplă să ne trezim cu ceva mai mult timp liber la dispoziție – cum ar fi perioada aceasta de izolare – o idee bună de a folosi timpul este să facem un pic de ordine prin lucrurile pe care mereu amânăm să le organizăm.

Suntem siguri că aveți deja o casă îngrijită și aranjată. Totuși, ca la toată lumea, nu-i exclus să aveți și tot felul de lucruri, mai mici sau mai mari, puse care cum s-au nimerit, tocmai în ideea că le veți organiza altă dată. Știm și noi cum e! Ei bine, acum e momentul să vă ocupați de ele!

Să faceți ordine poate fi o activitate chiar terapeutică. Este o mare satisfacție să știi că din grămada de lucruri împrăștiate faci un rost și le dai o logică.

În plus, efectul ordinii este în bună măsură și la nivel psihic. Ordinea fizică se reflectă și într-o ordine mintală. Când lucrurile sunt ordonate, creierul nostru identifică mult mai ușor locul în care un nou obiect trebuie pus. Chiar dacă nu pare cine-știe-ce realizare, economisim timp și energie atunci când trebuie să depozităm un obiect și știm exact care îi e locul.

Așadar iată 3 idei de „ordine” pe care mereu amânăm să o facem și de care ne putem ocupa acum, dacă tot avem timp:

1
Să facem ordine în documente

Sigur că avem documentele importante, pe care le-am pus deja cât de cât bine. Dar, pe lângă ele, avem și o sumedenie de chitanțe, bonuri, facturi sau plicuri pe care le punem pe unde apucăm – și vedem noi mai târziu ce facem cu ele.

O idee ar fi să cumpărăm câteva dosare sau bibliorafturi, folii de plastic transparente și post-it-uri și să trecem la treabă. Putem pregăti câte un dosar pentru:

  • casă – aici punem tot ce înseamnă chitanțe de la taxe, impozite, întreținere, gaze, curent, internet, cablu, telefon, eventual chiar și contractele cu furnizorii, să le știm pe toate într-un loc;
  • mașină – RCA, CASCO, roviniete, chitanțe amenzi, procese verbale, chitanțe service și facturi de la diversele achiziții pentru mașină;
  • serviciu – contracte de muncă, fluturași salariu, documente pensie etc.;
  • medicale – rezultate analize, documente medicale, chitanțe consultații etc.;
  • bancare – contracte bancare, contracte credit, plicuri de la bancă etc.;
  • electrocasnice – e bine să avem un dosar separat pentru facturile de la electrocasnice pentru că acestea au garanții și, la nevoie, să știm unde găsim garanțiile și DACĂ produsele mai sunt în termen;
  • diverse – aici punem tot ce nu intră într-o categorie mare: facturi de la alte cumpărături sau alte hârtii care sunt prea puține pentru a face un dosar special.

Astfel, când pe viitor ne ajunge pe mână o hârtie, știm din prima unde să o categorisim.

2
Să alegem lucrurile vechi, pe care nu le mai folosim

După atâția ani cu siguranța am strâns o mulțime de lucruri care mai de care. Dar pe multe din ele nu le-am mai folosit de ani întregi – sau chiar nu le-am folosit deloc. Așternuturi vechi, veselă de ani și ani, haine pe care nu le-am mai purtat de mult, încălțăminte pe care nu ne-am încumetat s-o aruncăm.

E momentul să facem un tur de forță, să ne călcăm pe inima și triem lucrurile. Punem ce nu mai folosim separat și astfel eliberăm și niște spațiu.

Citiți și  5 motive să scăpăm de lucrurile vechi din casă

Nu înseamnă că le aruncăm la gunoi! Nicidecum! Le putem dona, sunt o mulțime de alți oameni care pot beneficia de ele. Vedeți aici ce putem face cu lucrurile vechi, pe care nu le mai folosim.

Citiți și  Ce facem cu lucrurile pe care nu le mai folosim și la care vrem să renunțăm

3
Să facem curat în laptop / pe telefon

5 Ways to Redesign Your Computer Desktop | HON Office Furniture

O să râdeți de ideea aceasta. Dar și calculatorul sau telefonul sunt tot un „depozit” de documente și poze care, cel mai probabil, sunt salvate claie peste grămadă.

Câți dintre noi nu avem desktop-ul de la laptop plin de pictograme de la tot felul de materiale? Chiar dacă nouă ni se pare că în felul ăsta le găsim mai repede, de fapt nu avem în față altceva decât o grămadă dezoganizată de fișiere de tot felul, fără cap și fără coadă. Cel mai bine e să facem câte un folder pentru fiecare tip de material – Poze, Documente etc. -, să punem fiecare fișier la locul lui și să ne învățăm să accesăm aceste foldere pentru a depozita materiale ordonat și organizat. Să-i zicem un pic de disciplină digitală!

Vă urăm spor la treabă!

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite