Se spune că românul e strângător. Mulți se amuză că numai noi avem în casă așa-numita „pungă cu pungi”. Sau probabil cunoașteți și dumneavoastră vecinul acela căruia dacă îi ceri un condensator de 0,05uF/250Vac, el se scotocește și găsește să vă ajute.
Nu e rău să păstrezi lucruri care te-ar putea ajuta cândva. Pe vremuri, înainte ca societatea de consum să pună stăpânire și pe meleagurile mioritice, nu aveam la orice colț de stradă magazine pline de lucruri ieftine care să ne rezolve micile probleme casnice. Poate că așa am căpătat unii dintre noi această „meteahnă” de a pune în cămară orice lucrușor, gândindu-ne că ne-o trebui nouă cândva.
Dar anii au trecut și realizăm că acum cămara e plină de lucruri pe care nu le-am mai folosit de ani întregi – sau poate chiar niciodată. Și ne dăm seama că poate ar fi bine să facem ceva în privința asta – fie că vrem să eliberăm spațiul sau pur și simplu să scăpăm de vechituri.
Dacă lucrurile încă sunt în stare bună, e păcat să le aruncăm la gunoi. Așa că haideți să vedem ce putem face cu aceste obiecte din casă pe care nu le mai folosim și pe care vrem să le dăm.
1Asociații care se ocupă de oamenii nevoiași
Hainele și încălțămintea noastre vechi pot fi de mare ajutor unor oameni nevoiași. În toate marile orașe există asociații care se ocupă de persoanele aflate în situații dificile.
Putem căuta pe internet o astfel de asociație și îi putem contacta, să îi întrebăm dacă i-ar ajuta contribuția noastră. Ca să ne convingem că sunt o asociație serioasă și care se ține de treabă, vă recomandăm să căutați pagina lor de Facebook – de obicei, astfel de asociații sunt active pe Facebook și pun poze de la acțiunile lor, pentru că își doresc să atragă ajutoare de la oameni. Dacă pagina de socializare este întreținută și conține mesaje cât de cât recente, e un semn bun.
- Spre exemplu în București puteți încerca Fundația Carusel, care se ocupă printre altele de oamenii străzii, sau Samusocial.
- În Brașov există asociația Bucuria darului, care acceptă și ei donații în lucruri.
2Containere de colectare
În marile orașe, de ceva vreme, există containere de colectare a hainelor sau încălțămintei vechi, amplasate în diverse puncte ale orașului – de exemplu în parcuri sau lângă anumite clădiri. Aceste containere aparțin în general tot unor asociații și sunt doar un mod mai convenabil pentru toată lumea de a intermedia donațiile – puteți merge la orice oră să lăsați lucrurile, iar cei de la asociații ridică donațiile când se adună o cantitate mai mare.
- În Ardeal, Asociația Caritas are o rețea de astfel de containere în mai multe orașe.
- În București, iată aici o listă cu locuri unde găsiți containere de colectare a hainelor vechi, în Sectorul 1.
- Asociația Atitudini Alternative are și ea mai multe containere în București, Târgoviște și Ploiești. Iată aici o listă cu locații de containere.
3La biserici
De obicei, preoții sau oamenii care se ocupă de biserici au cunoștință de diverse cazuri sociale sau persoane aflate în dificutate. Mai ales la sat, de multe ori preoții cunosc comunitatea și, astfel, membrii comunității în situații mai dificile. Puteți merge la o biserică și întrebați acolo dacă le sunt de ajutor lucrurile pe care dumneavoastră le aveți de donat.
4Magazinele caritabile
Și acesta este un concept destul de nou în orașe, dar care se dovedește foarte popular. „Magazinele” de acest tip fie funcționează doar pe bază de donații, fie acceptă donații, vând lucrurile la prețuri foarte accesibile, iar banii obținuți îi folosesc pentru sprijinirea unor cauze.
- În București există inițiativa SocialXchange. Magazinele SocialXchange sunt de fapt niște spații amenajate ca niște magazine, dar care nu funcționează cu bani, ci pe bază de donații – puteți lasă lucurile care vă sunt de prisos sau puteți lua un lucru de acolo dacă vă este de ajutor. Au 2 puncte de lucru, în Crângași și Drumul Taberei. Citiți mai multe aici.
- În Cluj Napoca puteți duce lucruri la magazinul The Charity Shop. Ei vând lucrurile la prețuri mici, iar banii obținuți îi folosesc la sprijinirea persoanelor bolnave de cancer.
5Grupuri de Facebook
Pe Facebook există diverse grupuri în care lumea dă lucrurile de care nu mai are nevoie. De data aceasta nu vorbim doar de haine sau încălțăminte, ci de tot felul de nimicuri de prin casă: veselă veche, cărți, aparate vechi, decorațiuni, gablonțuri și multe altele. Ba chiar electrocasnice vechi sau chiar mobilă veche, de care oamenii vor să scape repede atunci când fac o reamenajare sau cumpără un produs mai nou.
Cum procedați? Puneți pe grup anunțul dumneavoastră cu ce aveți de dat, însoțit de poze cu lucrurile, și e posibil ca cineva să se anunțe că ar avea nevoie de ele.
Dacă alegeți această modalitate, vă recomandăm să fiți prudenți. Stabiliți un punct de întâlnire cu persoana interesată într-un loc public – într-o stație de autobuz, tramvai sau metrou – dar nu la dumneavoastră acasă. De asemenea, asigurați-vă că persoana care s-a anunțat că vine să preia lucrurile este serioasă, comunicativă și răspunde la mesaje – nu vreți să aveți de-a face cu oameni neserioși, care vă irosesc timpul. Eventual, cereți ajutorul fiilor sau nepoților, care poate sunt mai la curent cu aceasta modalitate de a dona lucruri.
În București există grupul FreeCycle, unde oamenii donează fel și fel de obiecte de prin casă, care nu le mai sunt utile. Dar și în alte orașe puteți găsi grupuri de donații.
6Adăposturi de animale
Și unele adăposturi de animale pot beneficia de anumite lucruri vechi de prin casele noastre. Dacă aveți prosoape, cearșafuri sau pături poate prea vechi, uzate și deteriorate pentru a fi folosite de oameni, acestea pot încălzi niște animăluțe de la adăposturi. Adăpostul Dog Shelter România din București primește astfel de obiecte.
7Cunoștințe mai tinere
Dacă totuși nu aveți tragerea de inimă să faceți demersuri pentru a căuta cui să dați lucrurile, încercați să vorbiți cu o cunoștință sau rudă mai tânără. Există mulți tineri preocupați de acțiunile caritabile și ar putea ei prelua inițiativa dumneavoastră. De asemenea, ei sunt și mai în temă cu multitudinea de moduri „moderne” de a dona, asfel că vă pot ușura demersul.
[…] Nu înseamnă că le aruncăm la gunoi! Nicidecum! Le putem dona, sunt o mulțime de alți oameni care pot beneficia de ele. Vedeți aici ce putem face cu lucrurile vechi, pe care nu le mai folosim. […]