Să ai un suflet cu care îți împarți singurătatea ajută la menținerea sănătății mintale. Uneori acest suflet nu îmbracă o formă umană, ci una din lumea necuvântătoarelor. Dar important este să știm că iubirea lor necondiționată ne ajută să avem o viață mai împlinită și mai frumoasă și acest lucru este validat de psihologi și medici.
Studiile arată că deținerea unui animal de companie, fie el cățel, pisică, pasăre ori pești aduce beneficii stării de sănătate a proprietarului și, cu atât mai mult, când vorbim de categoria de vârstă 50 plus.
Conform studiilor, adulții maturi care au animale de companie au:
- o presiune a sângelui mai mică
- un nivel al colesterolului mai scăzut
- riscul de stres mai scăzut
- riscul de depresie mai scăzut
- șanse mai mari de recuperare în cazul unui atac coronarian
Dar, să le luăm pe rând:
1Cățeii
Se recomandă cățeii de talie mică, deoarece sunt mai ușor de îngrijit și nevoile lor de mâncare și mișcare corespund posibilităților pe care le poate oferi un stăpân de peste 50 de ani. Plimbatul lor zilnic ajută la scăderea greutății și la evitarea unor boli coronariene sau diabetice. De asemenea, conviețuirea cu un cățel ajută la scăderea riscului de depresie cauzat de singurătate sau stres.
2Pisicile
Pisicile necesită mai puțină atenție decât cățeii, sunt perfecte ca și companioni pentru acest segment de vârstă, mai ales dacă nu există timp și disponibilitate pentru plimbări zilnice. Pisicile sunt animale afectuoase, dar în condițiile lor. Totuși reușesc să trezească simțul responsabilității în stăpânii lor prin rutina de joacă și îngrijire (hrănire și igienă) pe care le necesită zilnic.
3Păsările
Unii terapeuți sau veterinari recomandă păsările ca și animale de companie ideale pentru adulții maturi. Acestea aduc aceleași beneficii ca și celelalte animale de companie, doar că necesită resurse și timp alocat mai puțin îngrijirii.
4Peștii
Se spune că peștii au un efect de liniște pentru cei care îi privesc în timp ce alunecă prin apă lin. În general sunt ușor de îngrijit, nu sunt scumpi, mănâncă puțin și au nevoie de puțină atenție din partea proprietarilor.
Dumneavoastră ce animale de casă aveți sau intenționați să achiziționați? Vă invităm să ne povestiți în comentarii sau pe adresa .