Dumneavoastră ce o să faceți după pensionare?

Pensionarea… perioada aceea a vieții de care te și temi, dar pe care cumva abia o aștepți. Să nu mai muncești și să te bucuri de un venit stabil. Grozav! Pe de altă parte, nu o să fie plictisitor? Deprimant, chiar? Chiar așa, tu ce o să faci după pensionare?

După ce iese la pensie, o persoană obișnuită mai are cel puțin încă un sfert de viață înainte. Timp suficient ca să scrieți o capodoperă, să vă mutați în Africa sau să câștigați un maraton mondial, dacă ați visat vreodată asta. Sau puteți să petreceți anii de pensie nefăcând nimic măreț, ci doar descoperind frumusețea vieții alături de familie, nepoți sau reaprinzând romantismul unei relații de lungă durată. Pensionarea poate fi începutul unor noi aventuri, noi bucurii și succese: doar de dumneavoastră depinde cum vă valorificați anii de acum înainte.

Pensionarea vă deprimă?

Domnul Matei a ieșit la pensie de doar patru luni și simte că nu mai are nici un rost pe lume. Petrece cea mai mare parte a timpului dormind, jucând Solitaire pe computer sau privind la televizor. Nu-i place nici să facă piața, nici să iasă cu alți pensionari la șah în parc, foștii colegi de serviciu l-au uitat, iar doamna Ioana, soția sa, încă muncește și are propriile ei activități, care nu-l includ.

Citiți și  Recomandare de film: vizualizați online gratuit 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Da… Am putea să vă spunem că la pensie va începe momentul de glorie al vieții dumneavoastră: că veți începe să călătoriți, să vă distrați, să vă ocupați de hobby-urile dumneavoastră, să petreceți timp cu partenerul de viață sau chiar să vă refaceți viața… Este foarte posibil! Dar la fel de posibil este să vă apuce deprimarea, să vă simțiți singur, să începeți să constatați că vă dor oasele, că aveți palpitații sau că nu aveți destui bani pentru tot ce v-ați propus.

Citiți și  6 idei de lucruri creative și ochioase pentru împletit

Așa cum descoperă mulți proaspeți pensionari, este dificil să luați viața de la capăt într-un moment în care oricum treceți prin situații unice, precum menopauza sau andropauza, copii înstrăinați sau crize familiale diverse. Un studiu din 2013 realizat în Marea Britanie a arătat că 40% dintre pensionari suferă de depresie clinică, în timp ce 6 din 10 încep să aibă probleme de sănătate care le afectează calitatea vieții.

Chiar dacă cei mai mulți angajați așteaptă cu nerăbdare să se pensioneze, adevărul este că pierderea unui loc de muncă este traumatizantă pentru orice categorie de vârstă. Potrivit psihologilor, un loc de muncă oferă multe beneficii, precum:

  • Satisfacția de a rezolva zilnic noi probleme și de a învăța lucruri noi.
  • Existența unor obiective precise și a unei rutine de zi cu zi.
  • Sentimentul de apartenență la un grup, datorită relațiilor de amiciție cu colegii.
  • Sentimentul că sunteți apreciat/ă și aveți o contribuție socială.

Cheia pentru a vă simți mai bine după pensionare este să vă asigurați că nu pierdeți toate beneficiile de mai sus, ci le obțineți din alte activități sau experiențe. Dar cum puteți să faceți asta?

Țineți un jurnal

Fără povara unui loc de muncă de zi cu zi, aveți timp să vă gândiți mai mult la dumneavoastră, să reflectați la amintirile dumneavoastră. Gândiți-vă la ce ați realizat până acum, iertați-vă greșelile și notați-vă lecțiile trecutului.

Citiți și  Recomandare de film: vizualizați online gratuit 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Un jurnal nu este doar ceva reconfortant, terapeutic. Vă ajută să vă cunoașteți, să realizați că aveți o identitate și, nu în ultimul rând, să vă organizați.

Citiți și  Vizionați online comedia „Păcală” (1974). Oare prin ce isprăvi ar trece Păcală în zilele noastre?

Rămâneți activ/ă

Activitatea fizică regulată aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv o greutate corporală mai mică, o imunitate mai bună, flexibilitate. Și, mai ales, vă face mai optimist/ă. Să fiți în formă nu înseamnă să vă apucați de balet sau de maraton, ci să fiți capabil să ieșiți în parc cu nepoții sau să vă ocupați de treburile casnice zilnice fără a vă simți epuizat.

Și ce dacă toată viața ați fost o persoană sedentară? Acum e cazul să vă bucurați: mișcarea fizică vă va face să vă simțiți mai tânăr decât în ultimul deceniu petrecut la serviciu.

Iată cum să vă mențineți pe drumul cel bun:

  • Ține-ți evidențe. Câtă mișcare faceți, ce ați mânâncat, câte kilograme aveți, ce circumferință a taliei etc.
  • Faceți mișcare în echipă. Mai găsiți pe cineva împreună cu care să faceți mișcare, fie că e vorba de mers pe jos, fotbal sau pescuit. Dacă mai e cineva cu dumneavoastră, veți fi mai puțin tentat să săriți peste program.
  • Mențineți-vă în siguranță. Nu faceți exerciții fizice atunci când sunteți bolnav, nu exagerați, învațați să faceți diferența dintre durere și disconfort. Citiți și articolul Mișcarea, benefică la orice vârstă, pentru a afla mai multe despre asta.
Citiți și  Mereu amânăm să facem aceste 3 treburi. Acum e momentul!

Oferiți-vă ajutorul voluntar

Munca se plătește, veți zice. Așa este, dar munca este și modul în care ne găsim identitatea ca indivizi. De aceea, pensionarea este devastatoare emoțional pentru unii, fiindcă îi lasă fără nici un sens în viață. În loc să vă simțiți rău că nu mai aveți ce face, folosiți-vă anii de experiență și înțelepciunea pentru a veni în ajutor altora. Există la noi în țară mii de organizații care caută voluntari, așa că nu ar trebui să vă fie greu să găsiți ceva ce vă place.

Stabiliți-vă obiective

Când stabiliți că veți face un lucru, vă simțiți motivat. Vă treziți dimineața cu energie și abia așteptați să vă apucați de acel lucru. De aceea, e important să faceți cât mai mult din ce vă place. De exemplu, dacă vreți să călătoriți, dar vă temeți că nu aveți suficienți bani, stabiliți măcar ce locuri ați vrea să vedeți și folosiți timpul pentru a găsi perioade cu reduceri speciale pentru pensionari. La o analiză mai atentă veți constata că sunt multe locuri pe care le puteți vizita, măcar în apropierea orașului dumneavoastră. Dacă vreți să reparați lucruri prin casă, veți găsi o reală plăcere în plimbările prin magazine, în căutarea celor mai bune oferte.

Citiți și  Recomandare: Vizionați online scurt-metrajul de comedie „Șanțul”
Dumneavoastră ce activități așteptați cu nerăbdare să faceți după pensionare? Împărtășiți ideile dumneavoastră cu membrii Comunității 50 Plus!
Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite