Așa cum știm deja, în această perioadă de pandemie medicii recomandă să acordăm în mod deosebit atenție curățării mâinilor. Mâinile noastre sunt în prima linie a contactului cu virusul, astfel că spălându-le temeinic cu săpun avem șansa să distrugem „inamicul” din fașă.
Mulți sunt sceptici: „hai, dom’le, ditamai virusul care a speriat planeta, îl distruge niște săpun?”. Tot medicii și chimiștii, care au ceva mai multe studii ca noi în domeniu, ne-au explicat: virusul este în fapt o moleculă ARN învelită cu un strat lipidic, adică de grăsime. Săpunurile, de felul lor, elimină grăsimea. Deci practic săpunul distruge învelișul lipdic al virusului, astfel că acesta se destabilizează și este distrus și eliminat.
Dacă vreți explicații mai amănunțite despre cum săpunul distruge virusul, citiți aici.
În concluzie: spălatul temeinic și frecvent pe mâini, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 secunde este una dintre cele mai simple modalități de prevenție.
Majoritatea înțelegem și respectăm recomandarea. Poate chiar, când revenim de la magazin, ne curățăm și cu dezinfectant sau spirt. Foarte bine! Precauția e mama sănătății. Totuși, în felul acesta, mâinile noastre ajung să se deshidrateze, să devină uscate și crăpate. Cu atât mai mult resimt acest lucru persoanele trecute de o vârstă, pentru că pielea îmbătrânită e mai deshidratată. Ei bine, în această situație nu avem decât să folosim o cremă hidratantă pentru mâini.
Dermatologii recomandă să ne dăm pe mâini cu o cremă hidratantă dimineața și seara, dar și peste zi, ori de câte ori simțim nevoia. Dacă ne cremuim des, se recomandă evitarea cremelor cu diverse extracte vegetale (gălbenele, jojoba, propolis etc.) pentru că folosirea lor frecventă poate produce alergii. E de dorit o cremă cu cât mai puține ingrediente, ușoară sau puțin grasă, dacă se poate fără parfum.
Nu vă sfiiți să folosiți cremă hidratantă dacă sunteți bărbat! Necesitatea fizică a hidratării pielii este aceeași pentru toată lumea.
Așadar, iată 3 exemple de creme ieftine și bune pentru mâini, care pot fi ușor găsite în comerț.
1Farmec cu glicerină și vitamina E
Este ea, clasica cremă „cu glicerină” pe care o știm încă de pe vremuri (ingredientele au fost aduse la zi de atunci până acum). Bineînțeles, ne place și că Farmec e o companie românească.
E o cremă simplă, de bază. Nu conține parabeni, ceea ce e bine. Are o textură puțin mai grasă și trebuie masată până intră complet în piele.
Prețul este foarte accesibil: în jur de 10 lei / 100 ml. Se găsește cam peste tot.
Detalii aici.
2Cosmetic Plant cu ulei de argan bio și extract bio de aloe vera
Ziceam că dermatologii recomandă mai degrabă cremele fără extracte vegetale atunci când ne cremuim des. Totuși, dacă dumneavoastră nu aveți nevoie de cremă foarte des, o cremă destul de apreciată pe piață este cea cu argan și extract de aloe vera de la Cosmetic Plant. Și Cosmetic Plant este o companie românească, cu sediul în Cluj Napoca!
Crema e foarte apreciată de utilizatori. Nu conține parabeni, parafine sau conservanți.
Este în jur de 11 lei / 100 g și se găsește la supermarket.
Detalii aici.
3Crema Nivea
Cutiuța clasică de Nivea o știm de foarte mulți ani. Poate chiar avem nostalgii „olfactive” cu ea, amintindu-ne mirosul plăcut de cu ani în urmă. Are o bază bună și o textură ușoară. Este comercializată aproape peste tot în lume și este considerată o cremă de nădejde. Nu conține parabeni.
Se găsește cam în toate supermarketurile și este foarte accesibilă ca preț: apx. 8 lei cutia de 75 ml.