Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

5 pași pentru a apela la sprijin de specialitate atunci când starea de anxietate ne copleșește

Viața de zi cu zi este dificilă și uneori avem nevoie să vorbim cu cineva specializat care să ne ajute să ne controlăm stările de neliniște. Serviciile gratuite numite „telefoane verzi” puse la dispoziție de Fundații sau ONG-uri ne pot pune în legătură gratuit cu specialiști cu care putem discuta problemele noastre în deplină siguranță. 

Se întâmplă uneori ca sănătatea, problemele în familie, izolarea ori discriminarea de vârstă să ne provoace anumite stări de neliniște, de stres, de furie sau frustrare. Când avem prieteni sau membri ai familiei cărora să ne zicem of-ul, e o eliberare. Dar ce ne facem când, poate, suntem mai singuri? Dacă nu le exprimăm, astfel de sentimente ajung să ne apese și să ne afecteze. Din fericire, există soluții.

Citiți și  Am bifat totul până la 50 de ani? 5 sugestii despre cum ne putem bucura de viață și după o anumită vârstă

Cu siguranță ați văzut la televizor sau prin mijloacele de transport reclame în care sunteți îndemnați să sunați la anumite linii telefonice unde puteți cere ajutor specializat, așa-numite „linii verzi”. La capătul liniei, un specialist stă de vorbă cu dumneavoastră cu răbdare și profesionalism și, nu în ultimul rând, gratuit. Rolul lui este de a vă ajuta să vă controlați stările de anxietate, neliniște, provenite din singurătate, auto-izolare, boli cronice, probleme familiale etc.

Ilustrație realizată de Roma Gavrilă
Ilustrație realizată de Roma Gavrilă

Pare promițător, dar câți dintre dumneavoastră au îndrăznit să sune? Foarte puțini. Motivele sunt multe, dar cele mai importante sunt: rușinea și teama de necunoscut sau de siguranță personală.

Ca să ridicăm un pic vălul de mister ce învăluie acest tip de servicii, am stat de vorbă cu reprezentanții unuia dintre ele – Asociația de Română de Analiză Tranzacțională. Prin echipa sa de psihologi și împreună cu Fundația Vodafone, aceștia au înființat o linie telefonică gratuită pe care o puteți apela pentru a discuta orice problemă care vă preocupă în această perioadă dificilă și nu numai.

Citiți și  Singurătate, haine grele! Cum să nu ne mai simțim singuri și să avem o viață mai bună

Ce se întâmplă, practic, când sunați la numărul de telefon pus la dispoziția dumneavoastră, 021.9972, pentru a intra în legătură cu echipa de specialiști?

1
Sunteți preluat de un mesaj de întâmpinare care vă informează că:

  • urmează să fiți preluat de un specialist;
  • durata convorbirii este de aproximativ 20 minute;
  • discuția telefonică este confidentială și că nu se inregistrează.

Odată făcute aceste clarificări, puteți intra în dialog cu specialistul echipei de psihologi, alături de care să adresați temele care vă preocupă.

3
Pont: Puteți să pregătiti întrebarea/întrebările dinainte

Convorbirile sunt configurate sub forma unor conversații de 20 minute. Câteodată ajută ca întrebarea să fie scrisă, iar apoi citită, avantajul fiind acela că așa veți avea timp ca treptat să vă familiarizați cu persoana pe care o auziți la telefon. Dacă aveți mai multe întrebări și nu vă puteți hotărî despre care doriți să vorbiți, puteți să decideți împreună cu specialistul care este întrebarea cea mai importantă. Ulterior puteți suna ori de cate ori aveți nevoie. Nu există un număr limitat de probleme sau de convorbiri.

Citiți și  Cum să vă umpleți timpul când aveți peste 60 de ani și vă simțiți singur

4
Nu există întrebări greșite, nimeni nu va râde de dumneavoastră, ba dimpotrivă!

O discuție cu un specialist nu este motiv de ruşine! Ea reprezintă o ocazie de a sta de vorbă cu o  persoană cu experiență, pregatită să asculte cu deschidere, să înțeleagă și să vă ofere câteva „instrumente” utile în situația dată. Specialistul va ști cum să pună întrebările necesare pentru a vă îndruma. Întrebările pot varia, dar în general ele se referă la: stări de anxietate, tristețe sau furie pe care poate că le simțiți, despre programul zilnic, despre dureri de cap sau alte reacții ale corpului.

Citiți și  De ce nu își dă seama ce am nevoie? Despre dansul relațional și responsabilitatea pentru propriile nevoi

5
În încheiere, specialistul va dori să verifice dacă dialogul v-a ajutat.

Pentru a îmbunătăți serviciile, este de dorit să vă exprimați opinia asupra convorbirii avute, cu sugestii sincere asupra ce poate fi îmbunătățit pe viitor.

Sperăm să vă fie de ajutor informațiile de mai sus. Vă încurajăm să apelați cu încredere la acest serviciu specializat, care vă poate ajuta să găsiți resurse sau opțiuni utile în traversarea schimbărilor. Veți vedea ca acestea nu implică acțiuni complicate, iar soluțiile sunt, chiar, la îndemână.

Citiți și  7 tehnici psihologice prin care să țineți sub control panica legată de coronavirus

Orientarea către un astfel de serviciu nu arată decât o formă de flexibilitate, deschidere și adaptabilitate, acestea fiind ingrediente fundamentale pentru a gestiona eficient provocările întâlnite în viața curentă.

Puteți afla aici mai multe detalii despre cum vă pot ajuta specialiștii ARAT. De asemenea, mai multe detalii despre colectivul de specialiști ARAT găsiți la adresa: www.atromania.ro.

Vă urăm succes să încercați prima dumneavoastră convorbire gratuită cu un specialist în psihologie sunând chiar la dumnealor, la numărul 021.9972.

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite