S-a scris foarte mult despre singurătate în ultimul timp. Și nu doar despre cei în vârstă care rămân singuri la un moment dat. Chiar și cei tineri se pot izola, paradoxal, acum, când există mai multe canale de comunicare ca niciodată.
Și de obicei problema este aceeași: petrec prea mult timp pe rețelele de socializare și urmăresc viețile aparent perfecte ale celebrităților sau ale altor oameni din cercul lor. Astfel, nu ajung să se mai bucure de prezența prietenilor și familiei și sunt nesatisfăcuți cu viața lor „imperfectă”.
Sigurătatea simțită de oamenii în vârstă
Generația mai în vârstă vede rețelele sociale ca pe o modalitate de rămâne conectat cu anumite persoane, deși interacțiunea este destul de impersonală. Faptul că nu îi răspunzi imediat cuiva, nu înseamnă că te-ai supărat – poate doar ești la masă!
Persoanele în vârstă experimentează cu adevărat singurătatea și este ușor de înțeles de ce. Prietenii și partenerii de viață de obicei nu mai sunt printre noi, nu există un loc de muncă unde să vorbească cu colegii, iar copiii au crescut și trebuie să aibă, la rândul lor, grijă de cei mici. Mai mult, familia s-ar putea să nu mai locuiască în același oraș – poate nici în aceeași țară.
Pentru că la 60 de ani încă aveți o stare de sănătate bună: vă puteți deplasa relativ ușor, iar familiile copiilor sunt încă tinere – deci puteți fi solicitat des să aveți grijă de nepoți. Trebuie, însă, să vă faceți planurile dumneavoastră înainte să ajungeți izolat!
Unele persoane recomandă să faceți voluntariat și să vă înscrieți în diferite cluburi și asociații, cum este și Comunitatea 50 Plus. Asta vă poate ajuta, dar este posibil să nu fiți genul de persoană care să se simtă bine la astfel de activități.
Altă opțiune este să vă înscrieți într-un grup care împărtășește pasiunea pentru același hobby, precum brodat, cusut sau aranjamente florale. Dacă vă place să faceți mișcare, încercați să mergeți la înot sau yoga, sporturi care nu pun presiune pe încheieturile dumneavoastră. Astfel de activități vă pot ajuta să rămâneți în formă și chiar să vă faceți noi prieteni.
Alegeți activitatea potrivită pentru dumneavoastră
Dacă nu există un club care să vă atragă, puteți înființa chiar dumneavoastră unul! Spre exemplu, dacă vă place să citiți, puteți căuta prin alte grupuri sau printre prieteni până găsiți persoane care să vă împărtășească pasiunea.
Dacă vă pasionează un domeniu care se poate transforma în afacere, nu e prea târziu! Să zicem că vă place și știti să împletiți – puteți face asta în schimbul unei sume de bani sau îi puteți învăța pe alții să împletească. Astfel, nu doar că vă faceți prieteni, dar vă și folosiți cunoștințele la maximum.
Dacă nu puteți sau nu vreți să plecați de acasă, internetul poate fi o soluție. Puteți afla lucruri noi despre modă, puteți să vă alcătuiți arborele genealogic, să interacționati cu diverse persoane sau să vă distrați cu jocuri precum Candy Crush, Solitaire sau Sudoku.
Mai puteți urmări filme și seriale la alegere pe Netflix dacă v-ați plictisit de ce vedeți la televizor.
Muzica poate fi un alt mod plăcut de petrecere a timpului. Poate fi pe vinil, pe cd-uri sau direct pe internet. Găsiți toate melodiile dumneavoastră preferate, tot ce trebuie să faceți este să le căutați pe platformele de muzică.
O altă opțiune sunt grupurile sau forumurile online unde puteți discuta pe teme diverse, de la sfaturi pentru mâncare la religie.
Aveți grijă să nu dati click pe link-uri suspicioase, riscați să descărcați viruși. De asemenea, nu dați informații personale niciunei persoane necunoscute, indiferent cât de drăguță pare. Studiile au demonstrat că persoanele în vârstă sunt mai predispuse să fie victime ale fraudei online.
Dar nimic nu se compară cu interacțiunea față în față, așa că încercați să nu vă izolați până nu este prea târziu. Dacă nu știți de unde să începeți, puteți începe prin a deveni membru al Comunității 50 Plus.
Nu uitați că a fi singur nu înseamnă neapărat că ești și singuratic – după o viață plină, meritați să vă bucurați de pace și liniște.
6 sfaturi care să vă ajute la început
Iată șase sfaturi care să vă ajute să socializati mai mult și să scapați de singurătate:
- Implicați-vă într-o organizație care vă atrage sau care se apropie de domeniul dumneavoastră de activitate;
- Faceți voluntariat ca să îi ajutați pe alții, există foarte multă nevoie de implicare socială;
- Găsiți o activitate care să vă facă plăcere – chiar și de la domiciliu;
- Fiți activ – dacă nu puteți să faceți activități fizice, antrenați-vă mintea;
- Faceți-vă noi prieteni – chiar dacă nu seamănă cu cei pe care îi aveați în trecut!
- Vorbiți cu oamenii! Oriunde v-ați afla, puteți porni o conversație cu persoanele de lângă dumneavoastră: când stați la coadă, la veterinar, la supermarket sau în taxi.
Mă simt minunat că fac parte din acest grup.Am 72 de ani pe 10 decembrie sunt văduvă de 21 de ani ,am o fiică și un nepot student anul 1 la facultatea de drept ,au activitățile lor , mă împac foarte bine cu ei ,dar eu sunt singură și mi doresc să fiu implicată în activități care mi ar da ocazia să nu mă mai simt așa singură .
Mă bucur de o sănătate bună .
Bun găsit, dragă doamnă! Suntem bucuroși că ne urmăriți și vă mulțumim pentru asta! Noi ne propunem ca în viitorul apropiat să găsim tot mai multe idei de activități pentru membrii noștri. Așa cum probabil știți deja, le vom anunța atât pe pagina noastră de Facebook, cât și aici pe site. Mulțumim că sunteți alături de noi!
Foarte frumoasă expunerea, plina de informații necesare oamenilor in varsta.