Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

7 tehnici psihologice prin care să țineți sub control panica legată de coronavirus

Aflați ce tehnici utile recomandă psihologii pentru combaterea sentimentelor de panică și anxietate în plină pandemie a coronavirusului la nivel mondial.

Panica iscată de pandemia coronavirusului (COVID-19) are un potential mai distructiv decât infectarea în sine. O spun specialiști reputați din multe domenii, inclusiv psihologi de renume care evaluează fenomenul isteriei în masă resimită la nivel global. Cum să ținem sub control anxietatea creată de pericolul răspândirii coronavirusului? Prin câteva tehnici psihologice pe care toți ar trebui să le cunoaștem și să le punem în aplicare.

Iată ce cunoaștem până în acest moment despre gestionarea riscului de îmbolnăvire ține de lucrurile pe care le putem face efectiv în prevenție: trebuie să evităm locurile aglomerate, să ne spălăm mâinile des și să dezinfectăm suprafețele cu care intrăm în contact, să fim vigilenți în interacțiunea cu persoane care prezintă un grad de risc al infectării și acceptăm că, cel puțin o vreme, este necesar să ne izolăm de colectivitate.

Citiți și  5 lucruri pe care le-am aflat despre fericire în perioada de izolare

Dar ce se află în sufletul nostru când auzim că numărul de cazuri crește în țara noastră, că adulții cu probleme de sănătate preexistente riscă să nu se recupereze după infectare și că persoanele în vârstă prezintă cea mai mare incidență a decesului? Anxietate, panică, griji, adică factori de stres suplimentari care ne pot afecta sănătatea major.

Jelena Kecmanovic, profesor în psihologie la Universitatea din Georgetown, SUA, ne ajută să înlăturăm efectele panicii cauzate de acest fenomen mondial (foarte periculoase mai ales dacă aveți deja tulburări de anxietate), prin câteva tehnici psihologice.

1
Învățați să tolerați incertitudinea

Dacă nu reușiți să tolerați prea bine situațiile incerte, cel mai probabil aveți o predispoziție la a experimenta tulburări de anxietate. Asta înseamnă că este foarte important să faceți câteva exerciții prin care să învățați, progresiv, să vă simțiți confortabil în contexte în care nu aveți certitudini – așa cum suntem noi toți în această perioadă, când nimeni nu știe cum va evolua situația COVID-19.

Citiți și  De ce în viața mea nu am avut șansa să fiu iubită cu adevărat?

Rezistați impulsului de a întreba imediat pe cineva răspunsul la o întrebare. Începeți o activitate pe care să o derulați spontan, fără să aveți toate datele pregătite de dinainte. Repetați-vă în gând că nu puteți controla toate lucrurile din lume și este în regulă să fie așa.

2
Nu vă impuneți obsesiv să nu vă panicați

De multe ori, când ne punem în cap obsesiv să nu ne fie frică, să nu fim anxioși etc., obținem efectul contrar. Lăsați-vă stările să curgă natural, exprimați-vă emoțiile și încercați să găsiți și să ocoliți sursele de stres. În loc să citiți obsesiv toate articolele care circulă pe internet despre virus (multe dintre ele neavizate), mai bine citiți o carte bună sau sunați un bun prieten pentru a schimba puțin subiectele la care vă gândiți. Paradoxal, acceptându-vă stările de teamă, veți ajunge treptat să scăpați de anxietate.

3
Concentrați-vă atenția pe gânduri cu sens

Amenințările la adresa integritatea sănătății noastre ne declanșează cea mai puternică frică – teama de moarte. Când ne reamintim de propria mortalitate, începem să ne concentrăm excesiv asupra celor mai mici semne că am putea fi bolnavi.

Citiți și  5 lucruri pe care le-am aflat despre fericire în perioada de izolare

Încercați să vă reconectați la însemnătatea vieții dumneavoastră, la lucruri care țin de spiritualitate și părțile pozitive ale existenței. Concentrați-vă pe relația cu cei dragi, pe sentimentele față de ei, pe interacțiunile din cadrul acestor legături și moduri prin care le puteți îmbunătăți.

Citiți și  Mișcarea, benefică la orice vârstă!

4
Aveți încredere în adaptabilitatea umană

Majoritatea oamenilor panicați de această situație se îngrijorează despre cum vor face față schimbărilor negative în cazul în care se impune carantina sau alte restricții majore de trai. Cercetările arată că oamenii tind să supraestimeze măsura în care vor fi afectați de evenimente negative și să subestimeze capacitatea proprie de a se adapta și a le face față. Aveți încredere în capacitatea umană de a se adapta la mediu, ea este cea care a asigurat evoluția rasei noastre.

5
Nu credeți tot ce auziți sau citiți

Luați în seamă doar informațiile transmise de autoritățile competente și respectați recomandările transmise de acestea privind prevenția. În același timp, ignorați toate mesajele contrafăcute care circula pe toate canalele de comunicare moderne, care exagerează teribil gravitatea situației din diverse motive ulterioare.

Nu urmăriți știri despre acest subiect mai mult de 30 de minute/zi. Situațiile care nu au un precedent clar ne produc cea mai mare anxietate, deloc constructivă, însă foarte distructivă pentru noi și cei dragi.

6
Aveți mai multă grijă de dumneavoastră

Anxietatea dispare odată ce simțim că deținem controlul asupra unei situații. În timp ce nu puteți controla întreaga situație a răspândirii coronavirusului, există lucruri pe care le puteți face pentru un confort psihic personal – dormiți suficient, faceți câteva exerciții ușoare acasă, meditați, citiți o carte bună, ascultați muzică de relaxare, alimentați-vă corespunzător.

Citiți și  Poveștile de familie ne consolidează legăturile cu trecutul și ne pot învăța despre viitor

În acest fel, simțiți că totuși faceți ceva benefic și vă protejați de pericolul unei îmbolnăviri, ceea ce ajută foarte mult la atenuarea sentimentului de frică sau panică.

7
Nu vă temeți să apelați la ajutor profesionist

În cazul în care simțiți că nicio tehnică nu funcționează pentru a vă ține în frâu stările de anxietate, iar starea dumneavoastră de sănătate psihică vă determină să nu mai puteți relaționa normal în cadrul familiei sau vă produce insomnii, nu vă temeți să apelați la ajutor profesionist. Mulți psihoterapeuți organizează sesiuni online de terapie cu pacienții, așa că nu aveți niciun motiv să suferiți în tăcere și să lăsați lucrurile să degenereze.

Citiți și  Singurătate, haine grele! Cum să nu ne mai simțim singuri și să avem o viață mai bună

Vă dorim să vă îngrijiți cu atenție de sănătatea dumneavoastră fizică și mentală în această perioadă dificilă pentru noi toți și să găsiți resursele potrivite pentru a depăși cu bine obstacolele psihologice care se ivesc, de dragul propriei bunăstări și a celor apropiați.

Dumneavoastră ce sfaturi oferiți cititorilor noștri pentru a gestiona această situație de criză cu care ne confruntăm odată cu răspândirea virusului COVID-19?
Surse

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/anxiety-on-rise-due-to-coronavirus-say-mental-health-charities
https://www.considerable.com/health/coronavirus/coronavirus-anxiety-coping/
https://adaa.org/finding-help/coronavirus-anxiety-helpful-resources

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite