Singurătatea este o experiență umană universală, cu care ne confruntăm cu toții în anumite momente. Ea ne copleșește cu sentimentul unei deconectări de ceilalți sau de lumea întreagă și ne sădește în minte și în suflet deznădejde, tristețe și angoase. Mai târziu în viață, când ne izolăm de grupuri sociale mai mari, ne este cu atât mai greu să îi ținem piept.
Psihologii spun că singurătatea este o stare de spirit care are mai puțin de-a face cu ideea de a fi singuri și mai mult cu sentimentul că ne simțim singuri. De ce este important să luptăm din răsputeri să iesim din mrejele singurătății și care sunt cele mai sănătoase modalități de a o alunga din viață, mai ales în a doua parte a ei, vă povestim mai jos.
Ce efecte poate avea singurătatea asupra noastră?
Numeroasele studii dedicate problemelor asociate singurătății, cu precădere după pensioare, ne arată ce nu este bine să ne complacem într-un mod de viață izolat. Ele au scos în evidentă riscul exponențial crescut de depresie, anxietate, boli cardiovasculare, demență și speranță de viață redusă în mod considerabil.
Singurătatea vine deseori la pachet cu un sentiment de vină – ne simțim nedemni de iubire, de acceptare și înțelegere, altfel de ce am fi ajuns de la bun început să fim singuri? Și așa devenim predispuși la izolare, creându-se un cerc vicios din care foarte mulți adulți nu reușesc să iasă.
Diverse afecțiuni precum bolile pulmonare, artrita, mobilitatea redusă, hipertensiunea arterială și tulburările de natură psihică sunt corelate în mod direct cu izolarea socială, prin diversele cercetări efectuate la nivel global.
Un studiu recent publicat de Universitatea din California (San Francisco) arată că 43% dintre respondenții de peste 60 ani se simt foarte singuri în viața lor cotidiană, iar două treimi dintre aceștia au mărturisit că suferă de singurătate chiar dacă au un partener de viață.
Așadar, în combaterea singurătății, mai importantă decât numărul oamenilor cu care interacționăm în fiecare zi este calitatea relațiilor noastre sociale. Și mai presus decât orice, diferența o face străduința noastră să ieșim din cochilie și să fim deschiși la experiențe diverse.
Cum să luptăm cu singurătatea
După cum spuneam, sentimentul de singurătate ține de starea noastră interioară și de calitatea relațiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru – nu în mod necesar de numărul oamenilor din viața noastră. Pornind de la această idee, iată care sunt pașii prin care puteți să alungați cu adevărat angoasa singurătății din viața dumneavoastră:
1Nu vă mai blamați pentru că vă simțiți singur
O bună parte din suferința resimțită în clipele de singurătate este produsă de rușine și anxietate – credem că avem atât de multe defecte, încât suntem singuri pentru că nu merităm compania celor din jur. În realitate, milioane de oameni simt același lucru și se învinovățesc pe sine, în loc să atribuie vina circumstanțelor în care se află. În aceste momente, gândiți-vă la o persoană care vă iubește și v-a demonstrat acest lucru. Întrebați-vă cum v-ați dat seama că va poartă o afecțiune aparte și cum și exprimat iubirea față de dumneavoastră – în acest mod, vă autovalidați calitățile și vă reamintiți că suntem demn de iubire și companie.
2Creați-vă un program zilnic de activități
O rutină zilnică bine stabilită vă poate oferi sentimentul că aveți un scop și vă expune interacțiunilor cu ceilalți. Este important să aveți preocupări diverse, în afară de cumpărăturile curente și plata facturilor. Poate vă propuneți o plimbare în parc la ora 3 în fiecare după-amiază, pentru care aveți motivația să găsiți o companie plăcută. Poate vă înscrieți într-un program de voluntariat care vă oferă un scop și posibilitatea să aderați la un grup social cu valori comune. Evitați pe cât posibil să limitați programul cotidian la vizionarea programelor de televiziune și găsiți pretexte să ieșiți din casă și să interacționați față în față cu alte persoane.
3Provocați-vă să aveți inițiativă în relații
De cele mai multe ori, pierdem contactul cu persoane dragi pentru că nu știm să avem inițiativă în întreținerea relației cu aceștia. Propuneți-vă ca în fiecare zi să sunați, să scrieți sau să vizitați un prieten. Aveți atât de multe posibilități tehnologice să comunicați, încât nu trebuie decât să aveți disponibilitate emoțională. Arătați-vă grija și interesul pentru bunăstarea acestora și veți primi înapoi același lucru – plus sentimentul minunat că oferiți și contați în viața cuiva.
4Renunțați la orgoliu și exersați empatia
Și ce dacă sunați mai des dumneavoastră? Ce-ar fi dacă nu ați mai pune la suflet vorbe spuse poate fără intenții ascunse și ați încerca mai des să priviți situațiile din perspectiva celorlalți? La baza relațiilor cu cei din jur stau câteva calități de bază: capacitatea de a privi prin ochii celor din jur, toleranța, blândețea și dorința de a descoperi părțile bune din oameni.
5Acomodați-vă cu rolul de gazdă
Nu este întotdeauna ușor să primim în spațiul nostru intim alți oameni, de teamă să nu ne judece. Însă la ce ne folosește casa noastră, dacă primim doar singurătatea în ea? Organizați întâlniri acasă cu oamenii pe care îi agreați – puteți să dezbateți împreună o carte bună, să urmăriți o emisiune populară la un bol de popcorn, să organizați un campionat de jocuri de societate sau să vă uitați împreună la un film bun. Oamenii se vor bucura de compania dumneavoastră, nu le va păsa dacă aveți o casă modestă sau dacă îi serviți doar cu o cafea și câțiva biscuiți, câtă vreme petreceți timp de calitate împreună.
6Alăturați-vă unei comunități online
Grupurile și comunitățile virtuale sunt un spațiu în care puteți face schimburi de idei, puteți fi la curent cu informații prețioase, vă puteți împrieteni cu persoane care au afinități similar și, deseori, aveți ocazia să vă întâlniți cu aceste cunoștințe virtuale și în viața reală. Căutați pe Facebook grupuri create pe anumite interese (grădinărit, lectură, călătorii, cultură, muzică, hobby-uri diverse etc.) și îndrăzniți să participați la discuții.
Iubiți-vă sincer propria persoană și veți atrage persoanele potrivite care să vă înfrumusețeze viață. Păstrați-vă pozitivi, tratați viața cu umor și prețuiți compania celor din jur, cu toleranță și străduință de a păstra relații apropiate și armonioase – suntem ființe sociale, indiferent de vârsta la care am ajuns.
Dumneavoastră cum reușiți să depășiți perioadele de singurătate? Împărtășiți-vă cu toți membrii experiența personală și poate veți ajuta mai multe persoane să câștige lupta cu singurătatea!
Surse:
https://www.aplaceformom.com/blog/10-17-14-facts-about-senior-isolation/
https://www.huffpost.com/entry/things-to-do-when-lonely_l_5e1e8f56c5b673621f6d6ecd