5 locuri frumoase din România mai puțin cunoscute

Haideți să descoperim 5 locuri frumoase din România care nu prea sunt promovate, dar în care merită cu desăvârșire să ajungeţi.

Francis Bacon spunea că „a călători este, pentru cei tineri, o parte a educaţiei, iar pentru cei vârstnici, o parte a experienţei”. Călătoriile au darul de a bucura sufletele, de a vindeca rănile, oferind zâmbet şi bucurie deopotrivă.

Speranţa încolţeşte în această perioadă şi, odată ce criza pe care o traversăm se va atenua semnificativ, vom putea din nou să călătorim. Alegerea destinaţiei e importantă, iar opţiunea pentru locuri şi trasee noi, care nu sunt foarte cunoscute de marele public, poate oferi prospeţime şi o doză de aventură.

Iată 5 locuri frumoase din România care nu sunt foarte cunoscute, dar în care merită să ajungeţi.

1
Vama Buzăului

Rezervaţia naturală „Valea Zimbrilor”, fotografie de Tudor Cristian Gongu

Aflată în apropiere de confluenţa judeţelor Braşov şi Covasna, la 10 km de Întorsura Buzăului, localitatea este puţin promovată, dar oferă un cadru natural pitoresc.

Citiți și  Dumneavoastră ce o să faceți după pensionare?

Staţiunea are 2 puncte principale de atracţie. Prima este reprezentată de rezervaţia naturală „Valea Zimbrilor”. Am văzut aici zimbri din Elveţia, Italia şi Austria, Franţa dar şi reni sau cerbi carpatini. Locul este bine îngrijit, organizat, oamenii sunt entuziaşti să povestească, să îndrume turistul, zâmbind şi oferind servicii turistice de calitate. Vă puteţi plimba pe aleile lungi ce înconjoară habitatul frumoaselor exemplare şi puteţi să admiraţi calmul nefiresc al acestor animale, în contrast cu aspectul lor fioros. Un înconjur complet durează cam o oră.

Citiți și  8 plante care se cultivă cu ușurință în ghiveci, ca să aveți un balcon de vis de 1 mai

Al doilea punct de atracţie este reprezentat de Cascada urlătoare. De la Rezervaţia de zimbri, preţ de câţiva km se străbate satul, apoi se ajunge într-un loc amenajat, unde puteţi parca maşina. De aici, pe un drum de pământ pe care şi maşina îl poate parcurge dacă accesul nu este restricţionat, se ajunge la cascadă după aproximativ 1 km. Drumul este superb, curgerea apei este un balsam pentru auz, iar ceea ce veţi vedea împrejur vă va încânta.

2
Cascada Buciaş

Cascada Buciaş, fotografie de Tudor Cristian Gongu

Dacă aveţi drum prin Moldova, abateţi-vă 25 km din Oneşti, pentru a vizita această minunată cădere de apă. Am mers pe drum asfaltat până în localitatea Scutaru, apoi pe jos preţ de 30 minute pe un drum forestier. Erau şi vreo 2 îndrăzneţi care au pătruns cu maşina până acolo, dar nu merită să vă supuneţi automobilul la „chinuri”.

Căderea de apă are cam 15 metri, iar peisajul este minunat. Zona se mândreşte cu faptul că doar aici s-a instalat natural capra neagră. Pârâul Buciaş dă naştere cascadei şi, în amonte, creează o altă cascadă, mai puţin cunoscută, denumită cascada „Fata Moartă”. Numele cascadei Fata Moartă provine de la un emoționant jurnal de front, o tulburatoare cronica din primul razboi mondial – o carte de notatii si marturisiri, apartinand unui om care s-a aflat nemijlocit pe front, in linia intai a campului de batalie, in tot timpul conflagratiei. „Fata Moarta”, pentru cei care sunt de prin partile locului, este o legenda trista dar adevarata.

Citiți și  4 muzee deosebite pe care le putem vizita online

3
Grinţieş

Fotografie de Tudor Cristian Gongu

Dacă vă aflaţi în turneu prin ţară şi vreţi să treceţi din Transilvania în Moldova, alegeţi să o faceţi prin pasul Tulgheş. Plecând din Topliţa, treceţi prin frumosul Borsec, apoi întâlniţi pasul Tulgheş. Este un drum absolut superb!

Citiți și  Dumneavoastră aveți un hobby? Iată 3 idei la îndemână... de mână

La 15 km, continuând drumul spre Targu Neamţ, faceţi un popas la Grinţieş. Sunteţi între munţi, aerul este tare, iar la popas puteţi alege să vă relaxaţi în Ciubăr! Adoua zi vă puteţi îndrepta spre lacul Bicaz, pentru a admira de pe faleză imensitatea apei, ori puteşi să vă îndreptaţi spre Durău, unde puteţi vizita cascada Duruitoarea.

4
Buştenari

Fotografie de Tudor Cristian Gongu

La nici 100 km de Bucureşti se află localitatea Buştenari, pe unul din drumurile secundare care leagă DN 1 de DN 1A. După ce am trecut de Ploieşti, am ieşit din DN 1, am trecut prin Mislea şi am ajuns la Buştenari. Se poate ajunge şi din Câmpina, traseul ales de noi era mai potrivit pentru biciclişti, dar am preferat puţină aventură.

Locul este superb, timpul pare suspendat în aer, peisajele oferă linişte şi calm. Opriţi maşina pe marginea drumului la întâmplare, apoi rătăciţi pe dealuri, pe urcuşuri şi coborâşuri, căutând în zare locul unde cerul se întâlneşte cu pământul. Puteţi continua drumul spre DN 1A trecând prin Zamfira, unde puteţi vizita mănăstirea cu acelaşi nume.

Citiți și  Cu gândul la litoral! Vizionați online "Nea Mărin Miliardar" 

5
Vulcana Băi

Fotografie de Tudor Cristian Gongu

Este un loc pitoresc, aflat la aproximativ 100 km de Bucureşti, în apropierea oraşului Târgovişte. Principala atracţie este Centrul Internaţional Ecumenic – un loc inedit unde, în aceeaşi arie puteţi descoperi o biserică ortodoxă, o sinagogă şi o moschee, ca simbol al unităţii în credinţă. Ansamblul a fost construit în 1991 şi este un loc unic în Europa. Priveliștea oferită este una surprinzător de frumoasă, se simte că te afli la doar 50 km de Sinaia.

Biserica Ortodoxă este construită pe o colină mai înaltă şi are dimensiuni mai mari decât celelalte două lăcașe de cult, arătând diferența numărului de credincioși. Biserica ortodoxă a fost declarată din anul 2000 ca având regim de mânăstire, în care au loc slujbe. Pe drumul de întoarcere, la 5 km de Târgovişte se pot vizita şi frumoasele mănăstiri Viforâta ori Dealu, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu.

Citiți și  Vizionați online comedia „Păcală” (1974). Oare prin ce isprăvi ar trece Păcală în zilele noastre?

Nu pot să vă spun decât… Drum bun! cât de curând. Măcar planuri ne putem face!

Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite