Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r69771comu/public_html/wp-content/plugins/td-cloud-library/smart_lists/tdb_smart_list_1.php on line 56

Cum să improvizați acasă dezinfectanți ieftini pentru locuință

Inspirați-vă din câteva metode utile de a improviza acasă dezinfectanți și soluții de igienizare pentru locuință, cu eficacitate avizată de specialiști. 

Paza bună trece primejdia rea. Parcă niciodată această vorbă din bătrâni nu a fost atât de actuală. Iată câteva metode simple prin care să improvizați acasă dezinfectanți ieftini și produse de curățare pentru locuință.

Veți vedea cât de simplu este să mențineți igiena casei în aceste timpuri în care curățenia stă la baza sănătății noastre mai mult ca oricând!

Cum să improvizați acasă dezinfectanți ieftini pentru locuință

Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din SUA au avizat două metode de improvizare rapidă, acasă, a dezinfectanților care acționează împotriva majorității agenților patogeni (virusuri, bacterii) care ar putea produce îmbolnăviri. Acestea sunt eficiente inclusiv în cazul noului coronavirus.

Citiți și  13 motive pentru care ne simțim încă tineri la 50 plus

Ambele sunt potrivite pentru curățarea zonelor pe care le atingem acasă frecvent, precum mânerele ușilor, întrerupătoarele, telefoanele, tastaturile, blatul de bucătărie, aparatul de tensiune, cutiile de medicamente etc.

Prima metodă – soluție de clor

Prima metodă folosește clorul obișnuit (orice fel de marcă), un excelent dezinfectant universal, care trebuie însă diluat cu mare atenție. Rețeta avizată de specialiști este diluarea a 40 ml (adică în jur de două lingurițe) de clor în 1,5 litri de apă.

Citiți și  Ce facem cu lucrurile pe care nu le mai folosim și la care vrem să renunțăm

Înălbitorul își pierde puterea de dezinfectare după 24 de ore, deci este mai bine să pregătiți soluția în cantități mai mici și mai frecvent. Utilizați un recipient cu pulverizator, pentru ușurință în aplicare.

Atenție! Nu amestecați niciodată clorul cu amoniacul, oțetul sau altă soluție acidă. Dacă refolosiți sticle în care ați avut depozitate alte lichide, clătiți-le extrem de bine cu un jet de apă puternic, astfel încât să nu mai conțină reziduuri când preparați soluția cu clor. De asemenea, protejați-vă cu mănuși și mască atunci când o utilizați.

A doua metodă – soluție de alcool

A doua metodă presupune utilizarea de alcool cu concentrație de minimum 70% (dacă aveți alcool mai puternic, de peste 90% concentrație, diluați-l foarte puțin cu apă). Aplicați alcoolul direct pe suprafețele pe care doriți să le dezinfectați, lăsați-l să acționeze 3-5 minute, apoi ștergeți cu o cârpă moale sau cu un prosop de hârtie.

Puteți chiar să sporiți capacitatea de dezinfectare a șervețelelor umede obișnuite pe care le aveți în casă, stropindu-le cu câteva picături de alcool cu concentrație ridicată.

Citiți și  5 motive să scăpăm de lucrurile vechi din casă

Produse de curățenie ieftine și eficiente

Chiar nu este nevoie să cumpărați produse de curățare de la mărci scumpe, câtă vreme aveți în casă săpun lichid și detergent de spălat vase. Nu contează firma sau prețul, din prisma igienei toate sunt la fel de eficiente.

Cum să improvizați acasă dezinfectanți ieftini pentru locuință

Soluția de săpun cu apă curăță eficient majoritatea lucrurilor din casă, de la murdărie, până la grăsime. În 500 ml de apă, puneți o jumătate de linguriță de săpun lichid sau detergent de vase (și câteva picături de ulei esențial, dacă aveți acasă, pentru parfum). Amestecați și turnați mixtura într-un recipient cu pulverizator. O puteți folosi pentru suprafețele din baie, mese și blatul de bucătărie.

2
Soluție de oțet cu apă pentru suprafețele din sticlă

Pentru suprafețele din sticlă, amestecați oțet cu apă în părți egale și totul va rămâne curat și strălucitor. Pentru obiectele pe care s-a depus calcar și piatră (capul de la duș, de pildă), turnați peste oțet, lăsați să acționeze 20-30 minute și apoi frecați cu o periuță veche de dinți.

Citiți și  13 motive pentru care ne simțim încă tineri la 50 plus

La fel de bine acționează și apa distilată, dacă nu vă place mirosul înțepător al oțetului.

3
Bicarbonat de sodiu pentru suprafețele din sticlă

Bicarbonatul de sodiu este un agent foarte bun de îndepărtare a reziduurilor dure, petelor vechi sau urmelor întărite de săpun. Amestecați-l cu puțină apă, până obțineți o pastă, și este la fel de eficient ca alte produse scumpe destinate acelorași scopuri.

4
Ulei pentru curățarea obiectelor din oțel inoxidabil

Uleiul este un ingredient foarte bun pentru curățarea obiectelor din oțel inoxidabil. Puneți câteva picături de ulei pe o cârpă moale, ștergeți bine și apoi uscați cu o altă cârpă curată.

Pentru mobilă, amestecați ulei cu puțină zeamă de lămâie. Stropiți cu această soluție o cârpă moale și lustruiți suprafețele din lemn. Veți vedea ce strălucire îi oferă, dar și ce efect antistatic surprinzător are!

Citiți și  5 lucruri pe care să le lași în urmă în lume
Dumneavoastră ce soluții ieftine și eficiente folosiți pentru dezinfectarea și curățarea suprafețelor din casă? Ajutați și alți membri din Comunitatea 50 Plus să improvizeze și să economisească în această perioadă!
Sursa de inspirație:washingtonpost.com
Comunitatea 50 Plus
Redacția Comunitatea 50 Plus este în permanență preocupată să vă ofere conținut original și variat, selectat special pentru a veni în întâmpinarea curiozităților și nevoilor dumneavoastă, ca membru al frumoasei noastre Comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite