Poveștile de familie ne consolidează legăturile cu trecutul și ne pot învăța despre viitor

Pentru sănătatea lor mentală, emoțională și chiar fizică, copiii și nepoții noștri trebuie să știe și să înțeleagă trecutul familiei din care fac parte, iar noi avem datoria să ne facem timp să le povestim. 

Odată ajunși la a doua tinerețe, devine o datorie să transmitem istoria familiei din care facem parte celor mai tineri, copii și nepoți.

Citiți și  5 pași pentru a apela la sprijin de specialitate atunci când starea de anxietate ne copleșește

Pe de o parte păstrăm cu duioșie neprețuită  albume cu poze vechi ale membrilor familiei de altădată, pe de alta suntem și noi creatori de povești despre viața proprie, pe care simțim instinctiv să le transmitem celor care vin după noi.

Uneori albumele cad în mâinile nepoților noștri, care se uită curioși la aceste imagini ale trecutului și ne pun nenumărate întrebări, unele dificil de explicat, altele simpatice, dar oricum, care merită toată atenția noastră.

Pentru sănătatea lor mentală, emoțională și chiar fizică, copiii și nepoții noștri trebuie să știe și să înțeleagă trecutul familiei din care fac parte, iar noi avem datoria să ne facem timp să le povestim.

Acum ceva vreme am citit câteva articole legate de genealogie și așa am înțeles importanța transmiterii istoriei familiei proprii către generația tânără și cât de mult ajută înțelegerea trecutului pentru făurirea unui viitor frumos.

Citiți și  Mi-am pierdut partenerul și singurătatea e copleșitoare. Ce mă fac?

Specialiștii spun că dacă aflăm mai multe lucruri despre strămoși, ne vom apropia de rădăcinile noastre și vom putea lua decizii mai bune. De asemenea, să ne cunoaștem starea de sănătate din familie ne ajută să fim precauți față de unele afecțiuni care ar putea fi transmise ereditar.

În România este destul de dificil să reușești să îți construiești arborele genealogic, deoarece documentele care păstrează informații autentice sunt destul de recente și nu merg foarte departe în trecut.

Dar un început bun este cu dumneavoastră înșivă – să vă puneți ordine în fotografiile de familie, să vă notați cine sunt persoanele din poze, datele și locurile unde au fost făcute fotografiile. Veți crea, astfel, un nomenclator cu istoria scurtă a familiei tale pe care îl lăsați moștenire.

Citiți și  7 tehnici psihologice prin care să țineți sub control panica legată de coronavirus
Citiți și  5 lucruri pe care le-am aflat despre fericire în perioada de izolare

Apoi, este indicat să creați contexte în care să spuneți poveștile relevante legate de aceste fotografii celor mai tineri din familie. Și ca să fie mai ușor de digerat de către tinerii atât de dinamici din ziua de azi, iată câteva sfaturi practice:

  • Alegeți doar poveștile interesante, care au un mesaj memorabil și demn de a fi transmis.
  • Spuneți povestea într-un mod atrăgător, asociind-o cu fotografiile din albumele de familie, pentru că o informație corelată vizual este mai ușor de reținut.
  • Alegeți un context favorabil în care să transmiți poveștile: masa în familie, o seară cu familia, o cafea/ceai cu cei dragi.
  • Încercați să fiți obiectiv, orice familie are și lucruri bune și mai puțin bune cu care se poate lăuda, dar punctați ideile cu adevărat importante care pot contribui la dezvoltarea viitoare a celui care ascultă.
  • Înregistrați-vă spunând poveștile importante de familie, cine știe când va mai exista oportunitatea următoare de a avea atenția celor tineri, dar sigur ei vor dori să reasculte cândva cuvintele spuse chiar de dumneavoastră.
Citiți și  De ce nu își dă seama ce am nevoie? Despre dansul relațional și responsabilitatea pentru propriile nevoi

Cei mai mulți dintre cei care au făcut exercițiul rememorării și transmiterii trecutului, au declarat că simt o legătură puternică cu membrii familiei din care fac parte și se simt mai puternici datorită informațiilor pe care le-au aflat și pe care le-au dat mai departe.

Așteptăm să ne trimiteți poveștile dumneavoastră despre cum ați început să le povestiți copiilor și nepoților istoriile importante și inspirante din familie, suntem foarte curioși să știm reacțiile acestora și dacă au contribuit la consolidarea legăturilor de familie.

 

Citiți și  De ce nu își dă seama ce am nevoie? Despre dansul relațional și responsabilitatea pentru propriile nevoi
Sursa de inspirație:getold.com
Veronica Oancea
Veronica Oancea
Absolventă a Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA București, cu experiență în marketing și publicitate online; mamă, fiică, pasionată de studierea procesului de îmbătrânire și a managementului unei vieți frumoase și active

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite