Rețelele sociale pe internet sunt un lucru minunat prin faptul că ne dau tuturor puterea de a ne exprima ușor punctul de vedere către un public numeros.
Însă această libertate vine și cu părți negative pe măsură. Faptul că rețelele sociale ne dau tuturor o voce înseamnă că dau o voce la fel de puternică și unor persoane de cea mai joasă speță, care nu se dau în lături de la nicio josnicie. Ele folosesc această putere de exprimare pentru a înșela, a prosti și a manipula pe cei cărora li se adresează. Și, din păcate, mulți cad în plasă.
Sigur ați auzit despre fenomenul „fake news”, mult-discutat în contextul pandemiei sau al alegerilor. Să scrii și să împrăștii știri a devenit atât de ușor și ieftin în era internetului încât orice semianalfabet își poate găsi cu ușurință un public. Dar subiectul știrilor false este unul greu și nu vom vorbi acum despre asta. În schimb, vom vorbi despre un frățior mai mic și aparent inofensiv al știrilor false, dar, chiar și așa, fals și dezgustător: paginile de Facebook cu concursuri false.
Poate ați participat chiar și dumneavoastră la un astfel de concurs pe Facebook, publicat de o pagină obscură (și nu de o companie mare sau cel puțin cunoscută). E atât de simplu și rapid încât ar fi chiar păcat să nu o faceți, nu-i așa? Doar o distribuire și un comentariu și puteți câștiga premii extraordinare – o mașină de spălat, o mobilă de bucătărie sau chiar o mașină adevărată! Floare la ureche!
Ei bine, nu! De cele mai multe ori aceste concursuri fantastice sunt FALSE, premiile NU există în realitate, iar cei care le pun pe Facebook își bat joc cu grosolănie de oamenii simpli.
Motivul pentru care anumite pagini obscure de Facebook pun concursuri false
Scenariul este următorul: o anumită firmă dorește să își creeze sau să își crească numărul de urmăritori pe pagină pentru că asta le aduce popularitate. Însă acest lucru este foarte greu în mod normal. Oamenii nu prea sunt atrași de paginile firmelor și companiilor.
Așa că ce fac aceste firme? Creează inițial o pagină cu concursuri false, la care oamenii de rând vor veni buluc. Pun concursuri ireale, cu premii disproporționat de mari. Mașini, case, mobilă, apartamente. Nu se dau în lături de la nimic. Cu cât concursul e mai mare, cu atât săracii oameni vor spera mai mult și se vor îngrămădi.
Ei bine, după o vreme, după ce aceste pagini au strâns suficient de mulți urmăritori, ele își schimbă numele în numele firmei inițiale SAU unesc pagina de concursuri cu pagina reală a firmei (Facebook oferă posibilitatea ca două pagini să fie unite, în anumite condiții). Astfel, firma inițială obține un număr mare de urmăritori pe care, altfel, ar fi fost extrem de scump și greu să îi obțină.
Cum operează paginile cu concursuri false
Paginile cu concursuri false pun concursuri des, unori zilnic. Tot timpul ele ne spun că putem câștiga mașini, case, haine de firmă, electrocasnice și cele mai incredibile premii. Dar chiar așa ușor, oare, dau organizatorii premii atât de scumpe, doar pentru un like și un comentariu?
Premiile acestea extraordinare sunt, desigur, inexistente. Dar cine să îi verifice? Ei pot spune orice minciună și nimeni nu îi trage la răspundere.
Bineînțeles, extragerea este după câteva zile. Fericitul câștigător este, desigur, altcineva – un om și el la fel de inexistent ca și premiul. Și aici la fel: îi verifică cineva? Nimeni.
Cum identificăm concursurile FALSE
Este dezgustător ce fac aceste pagini. Dar dacă suntem puțin atenți ne vom da seama de realitate. Haideți să vedem 5 indicii după care putem identifica dacă un concurs găsit pe Facebook este FALS:
1Nu au un regulament oficial
Orice concurs trebuie să fie transparent, iar participanții trebuie să știe foarte clar cine este organizatorul, condițiile în care se desfășoară concursul, condițiile alegerii câștigătorului etc. Toate aceste lucruri trebuie să fie stipulate într-un regulament detaliat, pe care orice concurs ar trebui să îl aibă. Acesta trebuie să fie la vedere, ușor accesibil participanților.
De obicei aceste regulamente sunt relativ lungi și sunt scrise în termeni legali. Dacă un concurs pe care îl găsiți nu are un astfel de regulament în termeni legali, dezvoltat, în care să vedeți clar cine sunt organizatorii, atunci cel mai probabil este fals. Sau dacă are un regulament de câteva rânduri, scris în dorul lelii, atunci este cel puțin suspect.
2Nu este precizat organizatorul sau organizatorul este o firma FALSĂ
Organizatorul unui concurs trebuie să fie clar menționat, cu toate datele juridice – nume, adresă, date fiscale etc. Dacă nu găsiți așa ceva la un concurs, el este fals sau ilegal. Sau dacă la organizator este precizat doar un nume aiurea, cel mai probabil firma nu există sau este pusă doar de impresie, ei neavând în realitate nicio implicare.
3Premiile sunt prea mari și oferite foarte des – mașini, case, electrocasnice, haine de firmă etc.

De obicei, când un organizator de concurs oferă premii substanțiale, atunci el va vrea ca participanții să facă niște acțiuni mai semnificative pentru a participa. Nu va da premii mari doar pentru un like și un comentariu. El va vrea ca oamenii să trimită coduri, să trimită fotografii, să fie activi în campanie sau să se implice cumva în concursul respectiv.
În general, scopul unui concurs real, serios, NU este pur și simplu să se dea lucruri gratis oamenilor. Scopul unui organizator de concurs real este ca, prin concurs, să promoveze produsul lui de bază – un magazin, un produs, un serviciu etc. Din acest motiv, dacă nu vă este clar cine organizează concursul cel mai probabil acesta este fals.
De asemenea, când un organizator oferă premii atât de mari, va vrea neapărat să promoveze acest lucru la cât mai mulți oameni. Va face campanii, reclame și tot tacâmul astfel încât cât mai mulți oameni să afle de premiul substanțial pe care el îl oferă. Nimeni nu va oferi un premiu mare doar într-o păginuță obscură de Facebook.
4Extragerea câștigătorului nu este transparentă
Aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale concursurilor. Noi, din exterior, nu vedem cu ochii noștri cum este extras câștigătorul.
Pentru astfel de situații, organizatorii serioși, companiile mari fac aceste extrageri în prezența unui reprezentant legal. Ei pot oricând dovedi din punct de vedere legal cum a fost făcută extragerea.
De multe ori, chiar, extragerile de câștigători sunt filmate, iar clipurile sunt puse clar, la vedere, pe internet. Astfel se elimina dubiile.
Dar când un concurs obscur care ofera cine-știe-ce premii extraordinare și durează câteva zile afișează numele câștigătorului, ei pun un nume fals, inexistent și nimeni nu îi poate verifica.
5Textele sunt scrise cu erori gramaticale și de logică
De multe ori, astfel de concursuri nu sunt scrise de oameni inteligenți, iar acest lucru se observă cu ochiul liber. Textele conțin erori de gramatică și de logică.
Ce putem face
Teoretic, aceste concursuri false pot fi reclamate la Protecția Consumatorului. Dar nimeni nu pare să aibă cu adevărat o motivație să facă asta. Așa că ele sunt tolerate, iar oamenii simpli, de multe ori persoane în vârstă sau oameni de la țară, participă cu speranță.
Un mic lucru pe care îl putem face este să raportăm pagina la Facebook și să o blocăm.
Așa că fiți vigilenți și nu vă lăsați prostiți de astfel de pagini și concursuri false.