Până nu demult, nimeni nu auzise de Coronavirus, iar discuțiile despre “vârstnici” cel mult se refereau la pensii și fondurile de pensii care apar și dispar de 30 de ani încoace ca ciupercile după ploaie.
Și brusc, a apărut pandemia și restricțiile orare de ieșit din casă. Dintr-o dată, mulți oameni chiar în putere s-au trezit că nu mai pot merge să-și facă oricând cumpărături pentru că în buletin scrie 65 plus.
Ce consecințe au avut aceste restricții, cu toate intențiile lor bune?
1Dintr-o dată, oameni în putere s-au pomenit vulnerabili
Sigur, vârsta este o cifră, există oameni și oameni, dar dintr-o dată, fără legătură cu realitatea biologică individuală, cu toții am fost puși în același rând al vârstnicilor vulnerabili. Dintr-o dată copiii sau oameni de bine din bloc vor să ne facă cumpărăturile, ne spun că ei știu mai bine.
2Discriminarea din pricina vârstei s-a manifestat plenar
Cei tineri au început să privească ieșirea vârstnicilor din casă cu ochi critici, asta și pe un fond de prejudecăți cu privire la această categorie. Mulți gândesc: bre, dar ce cauți afară din casă, nu ai copii să îți facă cumpărăturile ca să nu ne mai impiedicăm unii de alții?
3Izolarea adevărată a venit chiar de la cei dragi
Cine spune că drumul spre iad e pavat cu intenții bune, mare dreptate are. Propriii copii și familiile au contribuit la izolarea exagerată, de teama pandemiei, luând asupra lor toate responsabilitățile celor de peste 65 și nelăsându-i nici până la pâine.
4Am avut revelația că omul ține la libertatea și autonomia lui indiferent de vârstă
Citeam zilele trecute un articol scris de un prieten care spunea că, deși s-a oferit să le facă gratis cumpărăturile celor de peste 65 de ani din bloc și se cunoșteau între ei, nimeni nu a apelat la serviciile lui. De ce? Pentru că acel interval orar alocat ieșirii a devenit, de fapt, o evadare și nu puteți renunța la ea în favoarea comodității.
5Indiferent de vârstă, oamenii sunt adaptabili și vor să supraviețuiască
Chiar dacă trecuți de o anumită vârstă, oamenii continuă să facă haz de necaz, să facă schimb de informații și să depășească momentele dificile. Mai mult ca niciodată, rețelele de socializare au fost pline de mesaje și de idei simpatice.
6Trăiască internetul și cine nu știe să îl folosească, să învețe
Desigur, internetul a devenit calea virtuala de scăpare din izolare. Așa că, în această perioadă, cine nu are un cont de Facebook sau un telefon deștept să roage rudele să le facă o sesiune de învățare rapidă. Asta poate face diferența între o viață trăibilă și haioasă și una monotonă și searbădă.
7Acasă la dumneavoastră sunteți împărat
Acum că stăm cu toții acasă, este ideal să avem fiecare reședința lui, ca să ne și protejăm de contact cu mulți oameni. O familie extinsă cu nepoți care nu mai merg la școală și copii care muncesc de acasă și stau încontinuu pe calculator ne poate crea un stres în plus.