Am bifat totul până la 50 de ani? 5 sugestii despre cum ne putem bucura de viață și după o anumită vârstă

Chiar dacă până la 50 de ani cei mai mulți dintre noi au îndeplinit proiectele majore ale vieții - o familie, o carieră, o casă - încă putem găsi multe lucruri de făcut, mai ales atunci când începem să ne întoarcem către sine și să ne punem pe noi înșine pe primul loc.

Viața în România pentru persoanele trecute de 50 de ani nu este neapărat ușoară. Trecuți prin dificultațile regimului comunist, adaptarea la un capitalism cu bune și cu rele, parinți ai unor copii care au crescut în condiții foarte diferite de ei – acestea sunt doar câteva aspecte care sugerează că viața a fost pentru mulți o cursă continuă cu prea puține stații pentru odihnă.

Odată ajunși la vârsta de 50 de ani, pentru majoritatea oamenilor proiectele majore ale vieții par să fi fost bifate în mare parte – copiii sunt deja la casa lor, profesia este la final, ieșirea la pensie s-a întâmplat sau urmează în curând. Într-o relație de o viată în care îl cunoaștem pe celalalt cu toate obiceiurile sale sau singuri, viitorul nu pare să ne mai rezerve prea multe surprize.

Citiți și  Cum să nu fiți la dispoziția copiilor și totuși să aveți o relație frumoasă cu aceștia

Dar lucrurile nu trebuie să fie neapărat așa. După o viață întreagă trăită după reguli sociale și profesionale cel puțin pe alocuri rigide, viața dupa 50 ani poate oferi oportunități de care până atunci nu ne-am dat voie sau nu am putut să profităm. Tocmai pentru că este un moment în care responsabilitațile noastre față de copii și profesie au scăzut, putem să ne punem pe noi înșine pe locul întâi. Acesta nu este un lucru ușor de făcut atunci când vreme de o viață ne-am îngrijit și preocupat de toți ceilalți înainte de propria persoană, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Citiți și  7 pași eficienți prin care putem avea relații armonioase cu ceilalți mai târziu în viață

Ce este în tolba ta cu regrete?

Fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, are pe listă, privind înapoi, măcar un lucru, o pasiune, o călătorie pe care nu a apucat să le facă. Poate când eram tineri am cochetat cu un alt traseu profesional care la acea vreme nu răspundea nevoilor noastre financiare. Sau poate ne-am dorit mereu să putem acorda mai mult timp și resurse unui hobby. Sau poate viața a avut un ritm atât de alert încât nici nu ne-am putut gândi la oricare din acestea.

Acum aveți mai mult spațiu pentru a medita la aceste lucruri și a pune o parte din ele în practică. Iată cinci propuneri care va pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții:

1
Începeți o activitate nouă

Comunitatea 50 Plus

Indiferent că este vorba de  un sport, grădinărit, tricotat sau drumeții la munte, capacitatea de a învăța lucruri noi este o resursa esențială, iar exersarea ei la vârste înaintate ne păstrează creierul sănătos.

…pentru a lăsa trecutul în trecut și a vă deschide mai mult pentru prezent și viitor. Vă poate ajuta să așterneți într-un jurnal povestea propriei vieți, să vă puteți uita la drumul parcurs, cu momente bune și momente grele, cu învățături și recunoștintă. Este o ocazie de a va ‘întalni’ cu dumneavoastră și a aduce puțină vindecare și acceptare în locuri unde poate înca doare, a mai goli puțin din bagajul emoțional pe care și dumneavoastră, la fel ca oricare om, îl purtați în spate. În plus, nepoții dumneavoastră vor fi recunoscători să regăsească, peste ani, o astfel de mărturie prețioasă.

4
Îngrijiți-vă de relația de cuplu

Comunitatea 50 Plus

Indiferent că sunteți singuri sau într-o relație de lungă durată, vremea iubirii nu este trecută.

Dacă ați trăit toată viața alături de un om pe care simțiți că îl cunoașteți ca pe propriul buzunar, dați-vă voie pentru o clipă să îl priviți cu curiozitate pe partener și relația dumneavoastră, cu intenția de a descoperi lucruri noi sau de a vedea dintr-o altă perspectivă lucruri pe care le-ați luat de bune. Este o ocazie de a vă reconecta și de a vă raporta la relația de cuplu într-un mod în care nu a fost posibil în vria vietii de părinți.

Citiți și  Singurătate, haine grele! Cum să nu ne mai simțim singuri și să avem o viață mai bună

Dacă sunteți singuri, nu vă condamnați la izolare. Relațiile începute mai târziu în viată au farmecul și avantajele lor. Înțelepciunea adunată în mulți ani de lecții învătate de ambii parteneri poate face ca o relație târzie să ne aducă multă liniște și împlinire. Și, de ce nu, luați în calcul și canalele online ca modalitate de a cunoaște pe cineva nou.

5
Nu în ultimul rând, aveți grijă de dumneavoastră

Grija de sine se poate învața la orice vârstă. Iar această grijă începe de la cele mai de baza lucruri – ce mâncăm, cât și cum dormim, cum ne păstrăm tonusul fizic și câtă mișcare facem, cum ne gestionam stresul de zi cu zi. Cum ar fi dacă v-ați putea prioritiza pe voi înșivă cu nevoile voastre așa cum ați făcut-o poate o viață întreagă cu copiii sau cu partenerul? Mulți dintre noi am crescut cu ideea că a ne pune pe primul loc este un act de egoism. Dacă vă regasiți în această descriere, vă invit să luați în calcul și perspectiva că a avea grijă de propria persoană este singura modalitate prin care putem fi cu adevărat bine și îi putem susține și pe cei dragi nouă.

Citiți și  Pe cine iubeşte mai mult, pe mama sau pe tata?

Articol realizat în parteneriat cu

Școala pentru cuplu

scoalapentrucuplu.ro

Lorena Sofia Mardale
Lorena Sofia Mardalehttps://lumeasofiei.com
Psihoterapeut specializat pe trauma psihică, terapeut EMDR, formare în cadrul Școlii pentru Cuplu. Lorena este pasionată de psihicul uman, de a înțelege ce ne produce suferință, laolaltă cu ceea ce ne ajută să ne găsim vindecarea și sensul în viață, să avem relații sănătoase cu noi înșine și cu ceilalți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adăgați comentariul dumneavoastră!
Introduceți numele dumneavoastră

Haideți să ne cunoaștem pe Facebook

Contribuiți

Cele mai citite